HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.05.2016.

Treći dan duhovne obnove uoči župnog blagdana u Zaboku



Uoči proslave župnog blagdana svete Jelene Križarice u Zaboku, u subotu 21. svibnja misno slavlje u 19 sati predvodio je p. Zvonko Vlah uz župnika Marijana Culjaka, a bio je prisutan i vlč. Josip Komorčec Pepek koji je ispovijedao vjernike te ih na taj način izmirivao s Bogom i braćom ljudima. 
 
Zahvaliti Bogu znači Boga priznati i Boga častiti. Zato je zahvalnost najljepša molitva Bogu. Dobro znademo što smo mi sve primili od Boga i od ljudi? Ljudi su tako često nezahvalni, ne samo prema Bogu, nego i prema svojim najbližima. Molitva i zahvala ne smije dolaziti s visine naše oholosti i vlastite volje, već mora proizlaziti «iz dubine», ponizna skrušena srca.. Zahvalnost je odgovor našega srca na ljubav Božjega Srca: odgovor vjerom, ljubavlju, životom… Budimo oni koji će znati zahvaliti Bogu prije svega svojim riječima iskrena i ponizna srca, zatim svojim svjedočenjem da drugi u nama vide da smo kršćani koji žive za druge a onda im to pokažimo i svojim primjerom svojim životom.
 
Križ je temelj i sudbina svakog poštenog čovjeka. Simbol žrtve i darivanja, znak pokornosti i pobjede, predanja i povjerenja u Božju nagradu. I sveta Jelena nosila je križeve života. Od marljive radnice u gostinjcu do supruge rimskog konzula, odbačene majke i ponižene služavke, bila je blagoslov siromasima i nevoljnima. Zato nam njezin tegoban, ali uzoran život svijetli kao svjetionik nad valovljem zloća i moralnih trauma današnjice. Nad svima nama neka bdije zaštita njena – zaključio je homiliju p. Zvonko Vlah.


 
Nakon slavlja uslijedila je procesija u kojoj su sudjelovali vatrogasci, lovci, policajci, članovi DVD-a Zabok, limena glazba, kuburaši koji su svojim pucanjem obilježili samu večer proslave te članice udruge sv. Marta u zagorskim narodnim nošnjama.
 
Na poziv udruge sveta Marta po prvi puta u cjelokupnom programu na trgu ispred crkve bili su postavljeni štandovi gdje su se predstavile razne udruge iz našega kraja koje čuvaju i njeguju bogatu zagorsku tradiciju.
 
Grad Zabok već je tradicionalno počastio sve vjernike i građane prigodnim domjenkom na čemu im zahvaljujemo. 

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: