HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.07.2021.

Trajnom izobrazbom do kvalitetnije skrbi za djecu



Dvadeset zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije 9. srpnja uspješno je završilo izobrazbu u okviru projekta »Skrb temeljena na znanjima o traumi«, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship).
 
Potvrdnice o izobrazbi sudionici su dobili na završetku 2. modula izobrazbe, koji se tijekom tri dana održavao u Caritasovoj Kući za mlade »Da život imaju!« u Zagrebu, a među Caritasovim zaposlenicima bilo je socijalnih radnika, psihologa i odgajatelja te jedan defektolog rehabilitator.
 
Ovaj modul izobrazbe, kao i prethodni održan od 28. do 30. travnja ove godine u Kući za mlade, provodio je isti stručni tim iz SOS Dječjeg sela Hrvatska: nacionalni koordinator Projekta Krešimir Makvić, soc. pedagog; projektna asistentica Ljiljana Ban, soc. radnica; glavni treneri Sanja Orešković Vrbanec, soc. pedagoginja, psihoterapeutkinja i Mihael Kozina, psiholog, psihoterapeut. Stručnjaka po iskustvu Ivana Šarića, studenta fizioterapije, koji je bio dio tima u 1. modulu, u završnoj izobrazbi zamijenila je Tena Matić, glavna medicinska sestra u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku.


 
»Želim naglasiti da je jako važno da stručnjaci koji rade s mladim osobama, posebice onima koje se nalaze u institucionalnoj skrbi, budu dobro educirani da mogu kvalitetno radi s mladima, pravodobno intervenirajući u odgojnom procesu. Meni osobno stručna pomoć puno je značila jer mi je pomogla u prorađivanjima nekih situacija. Vjerujem da je tako i s drugim mladim ljudima koji su imali životni put sličan mojemu. Stručne službe u domovima trebaju znati na koje načine i s kojim metodama raditi s mladima tako da im ne stvaraju dodatnu traumu i ne prave više štete nego koristi«, u prilog važnosti ovakve izobrazbe izjavila je gospođa Matić.
 
»Dok je u 1. modulu više bio naglasak na recentnim znanjima o traumi, u 2. modulu izobrazbe sva ta znanja nastoje se primijeniti u praksi, tako da je on usmjeren na operacionalizaciju novih znanja i vještina«, doznajemo od glavne trenerice gospođe Orešković Vrbanec.
 
Polaznica Irena Konda, dipl. soc. radnica i ADI savjetnik za djecu, izrazila je veliku zahvalnost organizatorima i predavačima te ukratko iznijela dobrobiti ove izobrazbe: »Stručno usavršavanje odvija se u sigurnom okruženju i odnosu povjerenja. Ciljanim temama, pitanjima kroz dijalog osvijestili smo svoje mogućnosti, došli do novih spoznaja i o sebi i svojim kompetencijama uz spremnost za promjene... Aktivno smo sudjelovali u traženju najsmislenijih rješenja: naučili kako proširiti svoju slobodnu zonu djelovanja, ojačati pozitivna uvjerenja, postići promjenu stajališta…Time se prepuštamo novim iskustvima preko kojih ćemo poboljšati svoje socijalne vještine i primijeniti ove osvježavajuće promjene u svojoj svakodnevnici«. 
 
Voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Suzana Horvat Kutle popratila je završetak izobrazbe sljedećom izjavom: »Dragocjenost ovakvih susreta na kojima učimo nešto novo i u raspravama razmjenjujemo stručnu praksu, svakako ima učinak na podizanje stručnih kompetencija, time i bolju uslugu prema našim korisnicima, pa ćemo u tom pravcu i nadalje nastaviti - jer učenje i treba biti cjeloživotno. Drago nam je da smo se u tom smislu povezali sa SOS Dječjim selom Hrvatska, koje je uz Caritas, drugi najveći alternativni sustav koji uz sustav državne skrbi postoji u Hrvatskoj. Caritas je svakako najveći jer ima šire područje rada i zbrinjava gotovo sve korisničke skupine, dok je s druge strane SOS Dječje selo specijalizirano i usmjereno samo na djecu bez adekvatne roditeljske skrbi i u tom se smislu razvija. Kako su dječja sela svjetski rasprostranjena, oni svakako imaju uvida u stručne prakse u drugim zemljama, što je uvijek dobro razmijeniti i vidjeti što se od noviteta eventualno može primijeniti i na našem području, odnosno u Hrvatskoj.«




 
Cjelokupna edukacija prijavljena je za bodovanje Hrvatskoj psihološkoj komori i Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: