HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.07.2023.

Tijekom srpnja održan ljetni oratorij „Josipova obitelj”

Ljetni oratorij "Josipova obitelj" održao se u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu početkom srpnja već devetu godinu za redom. Pod budnim okom mons. Antuna Sentea, rektora Svetišta i dubovačkog župnika župni animatori više su dana u srpnju 2023. vodili različite radionice i igre za djecu i mlade.



Nakon molitvenog početka slijedile su radionice u kojima su se sudionici oratorija pripremali za misno slavlje kao središte svakog oratorijskog dana. Učili su kako se poslužuje oltar u ministrantskoj službi, uvježbavali liturgijske pjesme kojima će obogatiti misno slavlje, dok su treći pripremali skeč inspiriran tekstom dnevnog evanđelja. Također, svakog dana pripremali su molitvene zazive koje su pročitali u molitvi vjernika.

Osim u misnom slavlju, sudionici oratorija sudjelovali su mnogim igrama koje grade zajedništvo te su učili razne poznate banseve.



Tijekom jednog oratorija sudionicima se obratio preč. Matija Pavlaković, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji te predstavio s. Ivančicu Fulir, redovnicu Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, misionarku iz Zagrebačke nadbiskupije koja djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin. Djeci je bilo osobito zanimljivo čuti riječi izgovorene na jednom domorodačkom jeziku koji se koristi u Beninu. Osim toga, posebno bilo im je zanimljivo slušati svjedočanstva s. Ivančice o životu u Africi s afričkom djecom koja imaju puno skromnije uvijete za život od djece u Hrvatskoj.



S djecom i za djecu, za vrijeme trajanja oratorija misna su slavlja predvodili vlč. Patrik Paulić, župni vikar u Župi sv. Petra u Zagrebu i jedan od bivših karlovačkih animatora; preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te mons. Antun Sente, domaći župnik.

Djeci, roditeljima i animatorima zasigurno će ostati u sjećanju dolazak članova Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca koji su za sudionike oratorija pripremili igre iz svojih vatrogasnih natjecanja te dan završili zalijevanjem djece vodom iz navalnog vatrogasnog vozila. Bilo je to pravo osvježenje tog vrućeg ljetnog dana.



Svaki oratorijski dan završio je osobnom molitvom pred likom svetog Josipa u Svetištu. Svaki sudionik, odnosno djeca, animatori i roditelji jednom su rečenicom zahvaljivali svetom Josipu na prekrasno prevedenom danu posebno ističući ono što im je tog dana bilo najljepše. Molitveni dio i oratorijski dan je završio zajedničkom molitvom Oče naš sa željom da se sljedećeg dana nastavi druženje u Oratoriju Josipova obitelji u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Zanimljivo je primijetiti da su djeca iz Karlovca na oratoriji dovodila i članove svojih obitelji i prijatelja iz susjednih gradova pa čak i kontinenta. Naime, na karlovačkom oratoriju sudjelovala su i djeca iz Amerike koja su ovog ljeta došla u posjetu svojoj rodbini u Karlovac.


Župa BDM Snježna
Ispišite stranicu: