HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.11.2016.

Terapija slikanjem u župi sv. Franje Ksaverskoga



Već treću godinu za redom u vugrovečkoj župnoj kući Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) organizira radionicu likovne terapije za korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb. Na taj način Udruga želi popularizirati likovno stvaralaštvo i ukazati  na njegovu veliku ulogu u psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka. Kroz radionicu korisnicima Centra za rehabilitaciju Zagreb u suradnji s likovnim umjetnicima želi se omogućiti kvalitetnije i radosnije življenje.

Likovna je radionica trajala tri dana, od 7. do 9. studenoga 2016. godine, a u njoj su sudjelovali korisnici Centra: Ivona Čorić, Mihael Posavec, Marijana Ljubas, Natalija Žmegač i profesionalni umjetnici iz područja likovnih umjetnosti - slikarstva, skulpture, keramike, ujedno članovi HULULK-a:  Ana Jakić Divković, Ana Divković, Dubravko Mokrović, vugrovečki umjetnik Ivica Fišter, Nikolina Ivezić, Marija Galić, Nina Brkić i Vugrovčanka Dragica Sedinić koja poznaje tradicionalni vugrovečki vez pa je polaznike podučavala vezenju. 

                                                                                                                                

Zajednički likovni rad odvijao se po principu jedan umjetnik - jedan korisnik, uz nadzor radne instruktorice Centra Diane Mihalić. Kao duhovna i duševna potpora polaznicima radionice bio je vugrovečki župnik Filip Lucić koji ih je često obilazio i pratio napredak u radu, a organizirao je i tjelesnu okrjepu.

Tema ovogodišnje radionice vezana je uz liturgijsko ruho vugrovečke župne crkve sv. Franje Ksaverskoga. Naime, u Vugrovcu je u 17. st. djelovala štikarska škola za koju se smatra da je izradila vezeni pokrov za  Božji grob u zagrebačkoj katedrali u tehnici reljefnog zlatoveza što spada u remek-djelo europske barokne umjetnosti. Njezini štikeri vezli su i mnoga vrijedna misna ruha od kojih neka i danas postoje. Stoga ova likovna radionica želi opet, kao i prošle godine, tradiciju predstaviti kroz kontekst suvremenog.



Predsjednica Udruge HULULK Sanda Stanaćev Bajzek rekla nam je o radionici: „Izradit će se skulptura/instalacija - lutka od recikliranog materijala koja će nositi misnicu na koju će biti impliciran crtež ili slika po uzoru na stvarnu misnicu koja će poslužiti kao pokazni model. Misnica će, dakle, biti izrađena od vezenih i oslikanih segmenata. Kroz slikanje provodit će se i edukacija o simbolici i značenju boja i motiva, tj. ornamenata na primjerima Rimskog kanona liturgijskih boja - bijele, crvene, zelene, ljubičaste, crne i ružičaste za pojedine blagdane i službe te motiva i ornamenata koje nerijetko vuku porijeklo iz nacionalnog i folklornog.“



U program su, osim korisnika Centra za rehabilitaciju, i umjetnika, uključene vugrovečke penzionerke, članice KUD- a, djeca vugrovečkog Caritasova doma te kustosica sesvetskog Muzeja Prigorje Dubravka Habuš Skendžić, autorica izložbe Liturgijsko ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskoga koja je u pripremi i bit će otvorena krajem ove godine.

Po završetku radionice likovne terapije ova etno-umjetnička instalacija, zajedno sa skicama i fotografijama, bit će predstavljena izložbom u Izložbenom prostoru HULULK, na Modnom ormaru te u Muzeju Prigorja otvorenjem izložbe 3. prosinca 2016. godine na Međunarodni dan invalida. Udruga HULULK namjerava ovu vrijednu izložbu ponuditi i Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije.

Ankica Blažinović- Kljajo
Ispišite stranicu: