HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.11.2016.

Tečaj za liturgijske čitače na Trnjanskoj Savici



U Župi bl. Alojzija Stepinca  na Trnjanskoj Savici u Zagrebu organiziran je uz podršku župnika vlč. Antuna Vukmanića i u organizaciji stručnih osoba iz Župe u četvrtak, 17. studenoga  2016.,  novi tečaj za liturgijske čitače. Prvi je put tečaj za liturgijske čitače organiziran u svibnju 2016.

Ovaj tečaj zamišljen je kao praktična provjera  stečenih znanja i vještina te kao ciljana pomoć  u boljem svladavanju  uočenih poteškoća pri pravilnom izgovoru glasova i naglasaka kod postojećih čitača i pri uvođenju u te vještine novopridošlih članova te radi planiranja daljnjih aktivnosti.
Tečaju je prethodilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je bilo popraćeno čitanjem odabranih tekstova i molitvom koje su čitali liturgijski čitači, kao i na svetoj misi iza toga.

Nakon sv. mise uslijedio je tečaj s izlaganjima vlč. A. Vukmanića i  jezičnih stručnjakinja.  Upozoreno je na neke elemente tzv. liturgijskog bontona, a onda  i na pravilno disanje, pravilan  izgovor u hrvatskom standardnom jeziku, na razlikovnu ulogu vrste i mjesta naglaska te na smislene cjeline i stanke. To je posebno važno pri pravilnom čitanju Božje Riječi iz lekcionarā u kojima su tekstovi pisani specifičnim biblijskim stilom, a bez označenih naglasaka. Upozoreno je i na valjan izgovor i naglašavanje  imenā koja dolaze u čitanjima.

U praktičnoj pokaznoj vježbi čitanja iza toga čitani su primjeri u kojima naglasak ima bitnu razlikovnu ulogu za valjano razumijevanje značenja. Zajedničkom molitvom završio je ovaj tečaj i večer posvećena Gospodinu.
                                              
Marija Znika,
župna medijska suradnica 
Ispišite stranicu: