HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.06.2024.

"Te Deum" Sveučilišta u Zagrebu na kraju 355. akademske godine

Svečano misno slavlje Te Deum laudamus - misu zahvalnicu svih fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2023./2024. predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u srijedu 12. lipnja u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Na misnom slavlju koncelebrirali su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preč. Josip Šimunović, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti preč. Ivan Šestak, profesori na Katoličkom bogoslovnom fakultetu preč. Denis Barić i preč. Mislav Kutleša, rektor Nadbiskupskog bogoslovnoj sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, povjerenik za Pastoral mladih vlč. Filip Šešek, profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Fakulteta filozofije i religijskih znanostima te odgojitelji u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.  

U uvodnim riječima biskup Gorski pozdravio je sve okupljene u svoje osobno ime, kao i u ime zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Biskup Gorski u homiliji se osvrnuo na zakone te istaknuo da "Isus prema zakonu postupa drugačije od nas, ne izvršava ga u minimumu, nego ga izvršava preko onoga što zakon određuje. Čuli smo: Nisam došao dokinuti zakon, nego ispuniti. I ni jedno slovce iz zakona neće proći dok se sve ne zbude" te je nadodao da Pavlova poslanica tumači taj stav govoreći da Slovo ubija, a duh oživljuje te da "ako je zakon slovo Isus želi ispuniti njegov duh."

Biskup Gorski naglasio je riječi pape Benedikta XVI. rekavši da je istina neodvojiva od svake znanosti i svakog traženja te da je "težnja za Istinom dio prirode samog čovjeka, a sve je stvorenje neizmjeran poziv na traženje odgovora koji otvara ljudski razum za veliki odgovor koji je uvijek tražio i očekivao: Istinu kršćanske objave koja se nalazi u Isusu iz Nazareta te omogućuje svakom čovjeku da primi otajstvo života."

"Tražeći istinu, istinu uțjelovljenu u Isusu Kristu, možemo oplemeniti umjetnost, osloboditi se opsjednutosti profitom po svaku cijenu, možemo staviti medicinu u službu pravog čovjeka, u službu života, oslobađajući je od kulture smrti, koja uzrokuje da djeca
umiru još nerođena i da starije osobe završavaju na ljudskom otpadu kao beskorisni teret. Istina iznosi na vidjelo temelje svake autentične civilizacije: razliku između muškarca i žene, poštovanje starijih i u pravom svjetlu otkriva smrtonosne rodne teorije i lobije koji nam pod izlikom oslobođenja pokušavaju nametnuti svoju podvojenost", istaknuo je biskup Gorski.

Na kraju homilije biskup je pozvao okupljene da na "svim sveučilišnim razinama i smjerovima nastoje izvršiti svoje djelo, svoju životnu misiju u otkrivanju i prenošenju istine u svim znanostima" te da istinu treba "svim srcem i sredstvima otkrivati, ali s ljubavlju posredovati. Jer istina bez ljubavi može razoriti, kao što pravda bez pravednosti može postati nepravda. Doista, uvijek se potvrđuje Pavlova riječ: Slovo ubija, duh oživljuje. A sveti Augustin piše: U istinu se ne ulazi osim po ljubavi. Neka vas osim potrebne znatiželje vodi ljubav prema stvorenom svijetu i ljubav prema svakom ljudskom stvoru. Tada će otkrivanje istine biti najbolje ispunjavanje zakona", zaključio je biskup Gorski.

Na samom kraju liturgijskog slavlja svima okupljenima obratio se i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović i zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju, kao i zauzetom radu u protekloj, 355. akademskoj godini.

Misno slavlje pjesmom su animirali studenti Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: