HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.06.2023.

„Te Deum“ Hrvatskog katoličkog sveučilišta

„Te Deum“ akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je 16. lipnja u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

 
Misu zahvalnicu predvodio je student povijesti mladomisnik fra Josip Jurić Šolto, OFM, koji je tom prilikom po prvi put sa svojom akademskom zajednicu slavio misu.

U koncelebraciji sudjelovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak, pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković i sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić. Pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Chorus Unicath pod ravnanjem dr. sc. Ane Šeremet pjevanjem je pratio misno slavlje.

U homiliji je fra Josip istaknuo da je Isus svojom pojavom jako uzbudio duhove ljudi: „Kod jednih je izazvao neskriveno oduševljenje, a kod drugih osporavanje i otpor. Njegova silna čudesna djela u kojima je ozdravljao ljude od svih bolesti, istjerivao zloduhe i pokoravao vjetar i more te njegove zanosne riječi o Božjoj ljubavi, milosrđu i opraštanju od kojega nitko nije isključen, u ljudima su budili nadu. Međutim, njegove oštre riječi kojima je osuđivao licemjerje i taštinu te sve bez iznimke pozivao na istinsko obraćenje mnogima nisu dobro sjele. Osobito onima koji su za sebe mislili da su dovoljno mudri i umni, dovoljno pravedni i sveti te im obraćenje ne treba. Oni su očekivali zaslužno priznanje svojoj mudrosti i pravednosti. Isusova reakcija na sve to je molitva Ocu nebeskom u kojoj ga slavi što je tajnu evanđelja sakrio od mudrih i umnih a objavio malenima“, rekao je Šolto te je cijelu akademsku zajednicu pozvao na promišljanje te da u intelektualnom radu, stjecanju novih znanja i pameti ostanu skromni i maleni pred Bogom, ne osuđuju, ne uspoređuju se s drugima te da svoje znanje iskoriste ne da se uzvisuju, već da razumiju „kako je sva naša snaga, mudrost i pamet u zahvalnosti i pouzdanju u Boga zbog ljubavi koju nam objavljuje po svome Sinu Isusu“, zaključio je Šolto.
 
Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje na Kampusu.

IKA/HKS
Ispišite stranicu: