HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.02.2017.

Svjetski dan bolesnika u Župi Duha Svetoga



Svake godine se u cijelom svijetu 11. veljače obilježava Svjetski dan bolesnika koji je utemeljio papa Ivan Pavao II. prije 25 godina. Izabran je upravo taj datum jer tada Crkva slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, kojoj je posvećeno marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim ozdravljenjima.

Tako je i Župa Duha Svetoga na Jarunu povodom ovog Dana organizirala popodnevno druženje starijih i nemoćnih osoba u crkvi i oratoriju, koje se tradicionalno počelo obilježavati prije 24 godine na inicijativu Anke Šokanović i prof. mr. sc. Teodore Not.

Program je započeo svetom misom u 16h kojoj su prisustovali brojni stariji i nemoćni, koji su ovom posebnom prigodom dobili priliku primiti sakrament bolesničkog pomazanja.



Euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Ante Vasilj koji je u homiliji istaknuo nekoliko misli pape Franje upućenih povodom Svjetskog dana bolesnika: „Nakon posjeta špilji, Bernardica, zahvaljujući molitvi, okreće svoju slabost u podršku za druge, zahvaljujući svojoj ljubavi postaje kadra obogatiti svoje bližnje i, nadasve, prikazuje svoj život za spas čovječanstva. Činjenica da Lijepa Gospođa od nje traži da moli za grešnike podsjeća nas da bolesni i oni koji pate nose u sebi ne samo želju za ozdravljenjem, već i želju da žive istinskim kršćanskim životom, čak do te mjere da ga daruju kao autentični Kristovi učenici misionari. Marija Bernardici upućuje poziv da služi bolesnima i poziva ju da postane sestra milosrdnica. Ona tu misiju provodi na tako primjeran način da je postala uzor svim zdravstvenim djelatnicima. Molimo se dakle Bezgrešnoj Mariji za milost da se uvijek znamo ophoditi s bolesnikom kao s osobom koja, zasigurno, treba pomoć, katkad čak i za najjednostavnije stvari, ali koja u sebi nosi dar koji može dijeliti s drugima.“



Nakon svete mise postojala je i mogućnost molitve pred Gospinim kipom koji je bio izložen ispod ambona.

Uslijedilo je druženje u oratoriju gdje su svi okupljeni imali priliku izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi zahvaljujući učenicima i profesorima Škole za medicinske sestre Mlinarska.

Za veselu atmosferu pobrinuli su se članovi Kulturnog umjetničkog društva Kustošija predvođenog tamburašima i mješovitim zborom, kao i harmonikaš Dragutin Siladi, ujedno i komentator televizijskih prijenosa misa.

Pjesma i ples, briga i molitva za zdravlje te ugodni razgovori uz čašicu vina, soka i zalogaje ukusnih sendviča i kolača obilježili su ovo tradicionalno 24. druženje starijih i nemoćnih osoba u župi.

Marino Pleić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Ispišite stranicu: