HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.05.2016.

"Svetom Josipu su svi dobrodošli"



Stotinjak hodočasnika iz Đurmanca, predvođeni svojim župnikom fra Vladom Mustačem, hodočastili su 11. svibnja 2016., u Nacionalnom svetištu svetog Josipa prigodom sedamnaeste srijede Velike pobožnosti u čast zaštitniku Hrvatske.  Hodočasnicima su se pridružili i mladi uglavnom studenti  iz Zagreba koji se kao molitvena zajednica okupljaju pod zaštitom svetog Josipa. Svetom Josipu došli su i hrvatski branitelji koji su zaiskali blagoslov svoje zastave koja na sebi nosi lik svetog Josipa glavnog zaštitnika Hrvatske.



Misno slavlje predvodio je fra Vlado Mustač OFM, župnik u Đurmancu, te župnik, gvardijan i voditelj Caritasa u Župi Presvetog Trojstva u Karlovcu u vrijeme Domovinskog rata. Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor svetišta, vlč. Vjekoslav Pavlović, župnik Župe sv. Ivana Nepomuka iz Stupnika-Lučko i vlč. Marko Dujam, suspsidijar u Župi sv. Martina u karlovačkom naselju Hrnetić.



Na početku misnog slavlja fra Vlado Mustač prisjetio se svih pokojnih svećenika koji su služili u karlovačkim župama, a posebno mons. Marijana Radanovića, graditelja Nacionalnog svetišta. U svojoj propovijedi istaknuo je da je sveti Josip otvoren svakom čovjeku i razumije svaku brigu i potrebu, te čuje svaku molitvu i dijeli čovjekovu sudbinu bez obzira radi li se o braniteljima, zabrinutim roditeljima, djeci ili mladima, a posebno su mu dragi siromašni i ponizni jer je i sam bio takav. „Sveti Josip koji je primio pastire i mudrace u betlehemskoj štalici, primit će također i sve nas, siromašne i bogate, stare i mlade, članove obitelji poginulih branitelja iz Domovinskog rata, ožalošćene očeve i majke, neutješne supruge, djecu koja su odrastala bez ljubavi i potpore svojih očeva, u kuću Oca nebeskoga, samo ako mu se budemo utjecali za pomoć i ako ga budemo nasljedovali u ljubavi prema Bogu i bližnjemu i živjeli s Isusom!“ – riječi su kojima je fra Vlado završio homiliju.



Pri kraju svete mise mladić Hrvoje Brčić je u ime ostalih studenata posvjedočio kako su se okupili i osnovali molitvenu zajednicu. Prije 2 godine susreli su se na ljetovanju u Postirama, družili se, te na kraju ljetovanja odlučili to zajedništvo nastaviti i u Zagrebu gdje studiraju ili rade. Prvo okupljanje bilo je radi gledanja nogometne utakmice Lige prvaka, nakon čega su odlučili da svaku srijedu nastave druženje ali u molitvi. Od tada njih četrnaestorica svaku srijedu idu na svetu misu i molitvu krunice, a svakodnevno po jedan član moli, prikazuje svetu misu i posti na određenu nakanu. S obzirom da se okupljaju svaku srijedu, a ona je posvećena svetom Josipu, a uz to je Josip i zaštitnik muškaraca i naše Domovine, nisu morali dugo razmišljati i izabrali su ga za svog zaštitnika i zagovornika.



Matija Barberić
Ispišite stranicu: