HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.06.2023.

Svetkovina Srca Isusova proslavljena u zagrebačkoj bogosloviji

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predslavio je misu na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova, u petak 16. lipnja 2023., u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Osim u povodu središnje proslave u bogosloviji, misa je slavljena povodom završetka tekuće formacijske godine bogoslovske zajednice.

 
Misu su suslavili rektor preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i Toni Potrebić, duhovnici vlč. Anto Pavlović i Ivan Grbešić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preč. Josip Šimunović, rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren, nadbiskupijski ekonom preč. Tomica Šestak, voditelj liturgijskih pontifikalnih slavlja preč. Denis Barić, ravnatelj Nadbiskupskog pastoralnog instituta preč. Ivan Lukić i nadbiskupijski povjerenik za duhovna zvanja preč. Jakov Rađa. Sudjelovali su bogoslovi, časne sestre i drugi vjernici.

Prije početka euharistijskog slavlja, rektor Faltak pozdravio je sve nazočne, osobito mons. Kutlešu koji je prvi put kao zagrebački nadbiskup došao u bogosloviju i predslavio misu. Časne sestre i bogoslovi nadbiskupu su uručili prigodne darove.



Uvodeći u slavlje, mons. Kutleša je pozvao bogoslove da se uvijek zagledaju u Srce Isusovo te u njemu pronalaze smisao samoga poslanja na koje su se odazvali.

Na početku propovijedi, tumačeći svetkovinu Srca Isusova, rekao je da ona otkriva da naša vjera nije neka puka filozofija ili neka ideologija već je ona vjera u Boga koja je osobna i koja govori da isti Bog ima srce koje suosjeća s ljudima. Istaknuo je posebno tri osobine ljubavi Božje koja svakomu prilazi.



Prva osobina je ljubav Božja u daru života. Bog se na početku stvaranja očituje kao nježnost i zato je čovjeka stvorio iz ljubavi te je obilježen tom istom ljubavlju te na taj način može govoriti da u sebi vidi trag stvoritelja. Čovjek je sposoban upoznati samoga sebe i tražiti Boga. Svatko tko traži Boga uvijek ga pronalazi. Zato je dar života prva osobina ljubavi.

Međutim, nastavio je nadbiskup, život se može odbaciti. Zato je nužno tijekom života donositi razborite odluke i mudro odabrati ciljeve. Stoga je pozvao bogoslove da se ne prepuste životarenju nego da biraju život.



Druga osobina je ljubav kao dar otkupljenja. Gospodin Isus dajući sebe kao žrtvu za ljude pokazuje savršenu ljubav, a to je ljubiti do kraja. Predslavitelj je bogoslovima istaknuo da imaju pravo zvati Boga svojim ocem jer su slobodni, a ne u ropstvu. Pritom je istaknuo problem slobode. Ono što ruši slobodu samoga čovjeka je njegov ego. Ropstvo vlastitog ega vodi u hirovitost, neurednost, taštinu, ponos i druge poroke. Zato je nužno da čovjek nadiđe svoj ego da bi mogao živjeti slobodu djece Božje.



Treća osobina ljubavi je u daru poziva i životnog posla. Nadbiskup je naglasio veličinu duhovnog poziva i ohrabrio bogoslove da ga prihvate jer se u njima ispunja sav naum Božji. Ipak, dodao je, postoji problem kada onaj koji prihvati poziv postane najamnik, a ne pastir. Problem nastaje kada se poziv izgubi, a još gore kada život postane mlak i sablažnjiv.

„Svećeništvo koje želite primiti nisu trenutci života omeđeni radnim vremenom ili jedan od mnogih dodataka tvome životu i privjesak na tvojoj osobnosti koji možeš skinuti ovisno o prigodi. Duhovni poziv i svećeništvo znače poslanje – moja i tvoja misija na zemlji“, istaknuo je mons. Kutleša.



Na kraju homilije, ohrabrio je bogoslove i pozvao ih da prihvate Gospodinovu ljubav u trima oblicima ljubavi: daru života, otkupljenja i poziva. Zaključio je molitvom Srcu Isusovu blaženog Alojzija Stepinca:
„Srce Isusovo, smiluj se nama i otvori nam oči da upoznamo prolaznost svega zemaljskog.
Srce Isusovo, smiluj se nama i otvori nam oči da upoznamo neprolaznost nebeskih stvari.
Srce Isusovo, smiluj se nama i podaj nam milost da jednom iz ovog zemaljskog života uđemo sretno kroz nebeska vrata Presvetog Srca Tvojega
u onaj blaženi život gdje si Ti svetima svojim svjetlo pravo, zasićenje potpuno, savršena ugodnost i potpuna sreća.“



Nakon euharistije, u dvorani Koinonia održana je akademija na kojoj je rektor Faltak zahvalio svima koji su djelovali u protekloj formacijskoj godini, osobito djelatnicima i bogoslovima te na taj način zaključio formacijsku godinu.


 
U ime bogoslova, okupljenima se obratio bogoslov V. godine Filip Pranjić. Bogoslov Franjo Pištelek predstavio je novi broj Vjesnika biskupa Langa. Završnu riječ uputio je nadbiskup Kutleša. Svetkovina je zaključena zajedničkom večerom. 

Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: