HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.07.2023.

Svetkovina Gospe Karmelske proslavljena u Karmelu u Mariji Bistrici

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, u nedjelju 16. srpnja 2023. proslavljena je svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici.

 
U homiliji, mons. Zgrablić povezao je bogatstvo karmelske duhovnosti s naviještenim Evanđeljem. Istaknuvši značenje hebrejske riječi karmel koja označava plodnu zemlju ili plodan vinograd, ukazao je na to da je upravo ta plodna zemlja ona u kojoj sjeme riječi može donijeti deseterostruk, tridesetostruk ili stostruk plod života.

Sin Božji onaj je koji sije riječ, a svi smo zajedno pozvani klicati i veseliti se jer riječ u našem karmelu donosi plod spasenja života. „Blažena Djevica Marija je nepodijeljenim srcem pripadala Bogu i njeno je srce bilo pravi karmel, plodna zemlja, jer je plod njezine utrobe, Isus, nama postao hrana života vječnoga“, rekao je.

Na završetku homilije mons. Zgrablić zahvalio je bistričkim karmelićankama, kao i svim drugim zajednicama kontemplativnog života, za molitvu i svjedočanstvo življenja s Bogom. „Ove nam sestre koje se više puta dnevno okupljaju na zajedničku molitvu, oficij, svjedoče kako najdublja čežnja našeg ljudskog srca, čežnja vjernika kao i nevjernika, čežnja za smislom, puninom sreće i dobra, u konačnici čežnja za Bogom, za kraljevstvom nebeskim; nije besmislena, ne završava u praznini. Dapače, pokazuje nam ne samo da mi za Bogom čeznemo nego da je Bog onaj koji tu čežnju za njim u našem srcu budi kako bismo ga mogli sresti, upoznati, ljubiti i biti dionici njegove vječne ljubavi i vječnog života“, rekao je među ostalim.

Misu su suslavili postulator za kauze svetaca i blaženika zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja te supsidijar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke vlč. Kornelije Grgić. Asistirali su bogoslovi Luka Žeželj i Kristijan Kolonić.

Nakon završetka slavlja vjernici su mogli primiti karmelski škapular. Obred oblačenja predvodio je vlč. Kornelije Grgić.

Jutarnju misu svetkovine Gospe Karmelske u bistričkom Karmelu predslavio je o. Stjepan Horvat, CPPS, koji je vjernicima ujedno bio na raspolaganju za slavlje sakramenta ispovijedi tijekom središnjeg misnog slavlja.


Proslavi središnje svetkovine karmelskog reda prethodila je trodnevna priprava u kojoj su sudjelovali ovogodišnji mladomisnici: vlč. Krunoslav Hikec, 13. srpnja (svetkovina Majke Božje Bistričke), vlč. Josip Špoljarić, 14. srpnja, te fra Ivan Majić, OFM, 15. srpnja.

IKA/Karmel Marija Bistrica
Ispišite stranicu: