HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.04.2023.

Svetkovina Dobroga Pastira proslavljena u Brestju



Koncelebriranim euharistijskim slavljem, koje je na Nedjelju Dobroga Pastira, 30. travnja u Župi Dobroga Pastira u Brestju predvodio prošlogodišnji brestjanski mladomisnik Mate Cikoja, župni vikar u župi sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu svečano je proslavljena župna svetkovina. Uz domaćeg župnika preč. Zlatka Pavetića suslavili su prvi župnik u Brestju Branko Picek, pastoralni suradnik u Župi vlč. Karlo Šimek te umirovljeni svećenik Zadarske nadbiskupije don Josip Dučkić. Misno slavlje, kojem je prethodila procesija s kipom Dobroga Pastira koji su nosile župljanke u narodnim nošnjama, očevi trojice bogoslova iz župe, lovci, vatrogasci te mladi uz pratnju ovogodišnjih krizmanika od križa krajputaša u Starom Brestju do crkve uveličali su župni mješoviti zbor te dječji župni zbor.



Okupljeno mnoštvo vjernika u propovijedi vlč. Cikoja podsjetio je na Nedjelju Dobroga Pastira Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Osvrćući se na evanđelje istaknuo je da je Isus jedini pravi Pastir, a Crkva je uvijek u duhovnim zvanjima „koji skrbe za život 'stada' i potpuno su u službi za njega“ vidjela živo i konkretno očitovanje Dobroga Pastira. Isus je čudan i neobičan Pastir koji daje istinsku slobodu, ne prisiljava da se ide za njim, ne koristi štap nego svoj glas da bi ovce privukao sebi. „Ako slušamo njegov glas, evanđelje, tada dolazimo do pravoga odnosa s Bogom i ljudima, do pravoga Života“, istaknuo je vlč. Cikoja pozivajući na molitvu „da nam Bog pošalje ljude koji će biti u službi našega života, koji će brinuti da mi ne umremo, ljude koji će nam dati pravi Život… koji će sav svoj život staviti na raspolaganje Isusovu glasu, svoje riječi staviti u službu Isusovih riječi, koji će nas učiti kako ući u pravi odnos s Bogom, pomoći rasti u slobodi i spoznavanju Božje volje te tumačiti njegovu Riječ.“



Upravo Isusova riječ ima sposobnost promijeniti život, ali ona „treba suradnike, navjestitelje, one koji će se dokraja staviti u njegovu službu kako Isusov glas nikad ne bi prestao odjekivati zemljom“. U nastavku je naglasio da Isus poziva sve da u liku Dobroga Pastira prepoznaju način na koji su pozvani ostvariti svoj život koji se obično gradi prema različitim uzorima, očekivanju okoline, često slijedeći nesvjesno puno toga što se vidi i nameće. „Da bismo slijedili Isusa Dobrog Pastira moramo napustiti stvari, lažne pastire koji nas osiromašuju, kradu radost, uništavaju međusobne odnose i oduzimaju pravu ljepotu te slijediti Njega koji je put u radosniji i slobodniji život.

„Na tom putu potrebni su nam navjestitelji, svjedoci i učitelji“ koji će molitvom, tumačenjem riječi i sakramentima povezati naš život s Dobrim Pastirom, zaključio je propovjednik.

Nakon misnoga slavlja zajedničko druženje nastavljeno je uz objed u prostoru ispred crkve. Proslava župnoga zaštitnika, kojoj je prethodila trodnevna duhovna priprava, zaključena je večernjom euharistijom koju je predvodio Mario Pavić, župnik zagrebačke Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa.

M. Cvitanović
Ispišite stranicu: