HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.06.2016.

Svečano proslavljen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta i 10. obljetnica njegova osnutka



FOTOGALERIJA

KARDINALOV POZDRAVNI GOVOR

Svečanom akademijom i predavanjem (lectio magistralis) koje je održao kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata na temu Obitelj naspram rodne ideologije. Sveti Ivan Pavao II.: „Budućnost čovječanstva ovisi o obitelji“, u srijedu 1. lipnja 2016. godine obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) i deseta obljetnica njegova osnutka.



Nakon uvodne molitve koju je predmolio zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić, veliki kancelar HKS-a, uslijedio je njegov pozdravni govor u kojem se osvrnuo na dosadašnji razvoj Sveučilišta te progovorio o njegovim perspektivama u budućnosti.



„Svjesni smo da se u našoj suvremenosti i sveučilišta nalaze unutar brzih i snažnih promjena. Istodobno su ona i čvrsta uporišta u društvenoj zajednici. Vidimo da se cjelokupni život u našoj civilizaciji pokušava podvrgnuti načelima tržišta. Čini se da se i narav sveučilišta želi promijeniti ili čak uništiti upravo u vremenu, kada su sveučilišta najpotrebnija. Naime, sveučilišta drže ogledalo ispred društva. Kao što čovjek treba mjesta za razmatranja i promišljanja, tako i društvo treba mjesta na kojima će moći dublje ući u sebe i razmisliti o sebi“, rekao je Kardinal.



„Za vjernike to su ponajprije mjesta susreta s Bogom, mjesta molitve i zajedništva, ali među takvim mjestima u društvu osobito se osjeća potreba za onima koja pripadaju sveučilištima“, nastavio je Kardinal ističući da ima dojam „da se od te potrebe odmičemo, te da postoji opasnost da sveučilišta postanu 'zasebni svjetovi', bez ozbiljnih rasprava o svijetu, čovjeku i društvu. Tada konačno mjerilo nisu najdublje vrijednosti, nego se i tu sve počinje vrtjeti oko novca; to jest, sredstva postaju ciljevi. Tržište, ma koliko prožimalo naše živote, ne može doprijeti do najvažnijih odgovora.  Sveučilište u svojoj biti svjedoči otvorenost za spoznaje i znanja. Na svima nama je pak ohrabriti mlade ljude da krenu na put s nadom. Ako im mi, stariji, u iskrenosti kažemo kako vidimo život i budućnost, koji su to temelji koje smatramo dovoljno čvrstima, ne dvojim da će i novi naraštaji naći svoja uporišta i svoja sredstva, posebice u suradnji s onim što Bog njima povjerava.“



Svoj govor završio je zahvalom kardinalu Sarahu zbog njegova prisustva i predavanja te čestitkama vodstvu HKS-a. „Pratim vas s osobitom radošću i ponosom, spominjući vas se često u svojim molitvama“, zaključio je Kardinal.



U nastavku svečanosti, okupljenima su se obratili, redom, rektor HKS-a dr. sc. Željko Tanjić, rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora dr. sc. Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, pomoćnik Ministra obrazovanja, znanosti i športa dr. sc. Srećko Tomas,  izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospodin Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, prorektor za međunarodnu suradnju HKS-a dr. sc. Emilio Marin, a skupu su nazočili i apostolski Nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, nadbiskup i metropolita riječki mons. Ivan Devčić, biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, biskup sisački mons. Vlado Košić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, vladika križevački mons. Nikola Kekić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski; nadbiskup đakovačko-osječki u miru mons. Marin Srakić, vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, rektori, prorektori, dekani, pročelnici i profesori drugih hrvatskih visokih učilišta te predstavnici drugih kulturnih, znanstvenih i gospodarskih institucija.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


  


Ispišite stranicu: