HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.10.2016.

Svečano otvorena Godina Gospe Fatimske u župi u Trnovčici

Otvorenje Godine Gospe Fatimske u Trnovčici

Povodom 100. obljetnice ukazanja Gospe u Fatimi i 100. obljetnice osnutka Vojske Bezgrješne koje će se obilježiti u 2017. godini, u četvrtak, 13. listopada 2016., svečano je otvorena Godina Gospe Fatimske u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici.
Euharistijsko slavlje predvodio je o. Artur Makara, SCJ, župni vikar, koji je Gospu pozdravio u ime svih vjernika i svečano uveo Gospin kip u župnu crkvu. U uvodu u misno slavlje istaknuo je kako u ovoj godini imamo priliku zahvaliti i "obnoviti posvetu Majci Božjoj – Gospi Fatimskoj: nâs samih, naših obitelji, naše župne zajednice a koju smo učinili još 1993. godine, odmah po osnutku župe u Trnovčici. Tada je lik Gospe Fatimske hodio od kuće do kuće, od obitelji do obitelji."

Otvorenje Godine Gospe Fatimske u Trnovčici

U prigodnoj homiliji o. Makara istaknuo je vrijednost molitve sv. krunice i posvjedočio vlastitim primjerom o velikim milostima koje Majka Božja može isprositi svima koji je s pouzdanjem traže milosti, u njegovu slučaju – dar svećeničkoga zvanja po ustrajnoj roditeljskoj molitvi krunice, štovanju njezina lika i redovitim hodočašćima u marijanska svetišta. "Zato joj predajmo svoje nakane, i nakane koje imamo posebno u ovoj godini, svoju želju da blaženog Alojzija Stepinca čim prije možemo zazvati svetim, molimo Majčicu za obitelji naše župe, za sve svećenike koji djeluju u njoj, za sve oce dehonijance, molimo za sveta zvanja, napose u družbu svećenika Srca Isusova, dehonijanaca. Molimo i za proglašenje blaženim oca Dehona.  Nitko tko se s pouzdanjem obrati Majci Božjoj neće biti razočaran!", rekao je o. Makara i zaključio: "Marija Majka, naša Lijepa Gospođa, poziva nas svojim objavama u Fatimi: 'Molite krunicu svaki dan da biste izmolili mir svijetu!'. Poslušajmo njezin glas i ispunimo joj vruću želju, a ona će nam obilno uzvratiti".

Otvorenje Godine Gospe Fatimske u Trnovčici

Prije misnoga blagoslova izmoljen je čin posvete Majci Božjoj, a potom je uslijedila svečana procesija s Gospinim likom ulicama župe s upaljenim svijećama. Molila su se slavna otajstva krunice i pjevale marijanske pjesme. Na završetku svečanosti o. Makara pozvao je sve vjernike da kroz ovu godinu posvećenu Gospi Fatimskoj svakoga 13. u mjesecu sudjeluju u pobožnosti njoj u čast kada će biti služena sv. misa u 20 sati te biti moljen Apel u čast Bezgrješne. U slučajavima kada je 13. u mjesecu nedjelja, zadržava se nedjeljni raspored sv. misa a Apel će biti u 21 sat. (JV)
Ispišite stranicu: