HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.06.2016.

Susret župnika uključenih u zaručničke tečajeve



Godišnji susret župnika i teologa uključenih u provođenje zaručničkih tečajeva na području Zagrebačke nadbiskupije održan je u utorak, 14. lipnja na Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu.

Susretu je predsjedao pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, koji je u uvodnoj riječi prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića zahvalivši župnicima na velikom trudu i osobnom svjedočanstvu koji ulažu u održavanje zaručničkih tečajeva.

Naglasio je kako je “gotovo od presudne važnosti ono što Crkva kroz tečajeve i katehizaciju čini za pastoral braka i obitelji”. Stoga području priprave za brak treba posvetiti najveću brigu i “uvijek tragati za novim putovima i načinima kako bi odgovorili današnjim zahtjevima”. Potaknuo je župnike da vode brigu o tome da se zaručnički tečajevi ne pretvore uglavnom u davanje informacija i tehničkih uputa, već da glavni naglasak bude vjerska formacija zaručnika u vidu priprave za zajednički život u braku te rađanje i odgoj djece.



Dr. sc. Danijel Crnić, župnik i predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u izlaganju na temu “Zaručništvo, teološki i pastoralni aspekti” istaknuo je potrebu razvijanja pastorala zaručništva i mistagoškog pastorala mladih bračnih parova, posebno u pastoralnim modelima rada s mladima.



Predstojnik Ureda za pastoral obitelji dr. sc. Vice Batarelo, koji je moderirao cijelim susretom, istaknuo je činjenicu da je “Crkva jedina institucija u hrvatskom društvu koja priprema mlade ljude za brak” te je zato potrebno “stalno promišljati i tražiti nove putove što bolje priprave za brak mladih ljudi”.

Prikazao je statističke podatke o zaručničkim tečajevima u Zagrebačkoj nadbiskupiji kroz 2015. godinu, koji su održani u 28 župa u 93 termina kroz cijelu godinu, a na kojima je sudjelovalo oko 4000 parova.

Vezano uz podatke o crkvenim i civilnim ženidbama objavljenima ovih dana u medijima, ukazao je na činjenicu da država ne raspolaže potpunim podacima, budući da je sve veći postotak parova koji najprije sklapaju civilni brak da bi se tek potom odlučiti na brak u vjerskom obliku te se ti brakovi pred državnim institucijama vode samo kao civilni.



U raspravi su župnici pozitivnim ocijenili nov način prijavljivanja na zaručničke tečajeve koji je prije godinu dana pokrenut preko mrežne stranice Ureda za pastoral obitelji (www.obitelj.zg-nadbiskupija.hr). Također su iznijeli svoja iskustva te dali niz konkretnih prijedloga za poboljšanje odvijanja i sadržaja zaručničkih tečajeva. 

Susret je završen molitvom koju je predvodio preč. Marko Kovač, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola.

Tekst: Verica Kraš Villa
Foto: TUZN
 
Ispišite stranicu: