HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.11.2016.

Susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkog dekanata



U prostorijama Pastoralnog centra župe Marije Kraljice apostola u Zaprešiću, 5. studenoga 2016. godine održan je, sada već tradicionalni, susret svećenika i vjeroučitelja Zaprešićkoga dekanata koji rade u osnovnim i srednjim školama. Nakon uvodne pozdravne riječi dobrodošlice, zaprešićki dekan preč. Ivan Frkonja, pozvao je nazočne vjeroučitelje i svećenike na molitvu za nedavno preminulog vlč. Darka Horvata župnika u Ivancu Bistranskom.

Uvodno izlaganje održali su upravitelj župe sv. Roka, vlč. Ivan Cestar i vjeroučiteljica Nera Spehnjak na temu "Suradnja svećenika i vjeroučitelja u župi". Župnik Cestar, govoreći o suradnji koju je u svom pastoralnom radu imao sa svojim suradnicima, naglasio je važnost pozitivnog pristupa u kojem je bitno jedni druge uvažavati i razvijati pozitivan duh, a tada će zadovoljan čovjek dati od sebe uvijek više i bolje nego onaj koji to nije. „Suradnici koji se međusobno ljubazno odnose, koji rade na jedinstvu, pružat će mnogo kvalitetniji sadržaj u pastoralu“, istaknuo je vlč. Cestar.



Predavač je upozorio na grijeh zavisti koji se zna ušuljati u naše međuljudske odnose: „Zavist oduzima životnu snagu za ono dobro. Postoji opasnost da se zbog zavisti upletemo u spletke i ogovaranja svojih suradnika. Tako nastaje kaša nejasnih odnosa. To nikako nije dobro jer se zaustavlja napredak u suradnji“. Citirajući svetu Majku Tereziju, vlč. Ivan je pozvao nazočne vjeroučitelje i svećenike na još zauzetiju suradnju: „Ono što ti radiš, ja ne mogu raditi. Ono što ja radim, ti ne možeš raditi, ali zajedno činimo nešto lijepo za Boga.“

Drugo predavanje održala je vjeroučiteljica Nera Spehnjak istaknuvši da su svećenici i vjeroučitelji dar jedni drugima. No, mišljenja je da vjeroučitelji svojim svećenicima u župi trebaju biti prvi suradnici, pri čemu treba gledati i okolnosti života u kojima vjeroučitelji žive i rade. Vjeroučiteljica Nera više puta je istaknula kako nas ovaj svijet pokušava usisati u jedan" tjelesno – materijalistički sustav", no unatoć svim poteškoćama, nikada ne smijemo zanemariti duhovnu komponentu koja nas poziva na jednu novu kvalitetu i suradnju.

Vjeroučiteljica Nera zaključila je svoje izlaganje rekavši: „Ne smijemo dopustiti da postanemo mlaki u vjeri i zato je važan timski rad koji će nam pomoći da kršćansku poruku učinimo zanimljivom onima kojima smo poslani“. Zaprešički dekan preč. Ivan Frkonja, zahvalio je predavačima te u nastavku upoznao nazočne vjeroučitelje s Radnim dokumentom Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. U završnoj diskusiji, vjeroučitelji i svećenici su iznijeli različite prijedloge kako unaprijediti međusobnu suradnju i kako kroz svoj rad živjeti svoj poziv. Susret župnika i vjeroučitelja završio je molitvom i zajedničkim objedom.

Ilija Nikolić,
župni medijski suradnik

   
Ispišite stranicu: