HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.04.2016.

Susret studenata laika KBF-a koji se pripremaju za crkvene službe



U utorak, 19. travnja 2016. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održan je susret studenata laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se pripremaju za crkvene službe. Tema susreta bila je „Što se događa s brakom i obitelji danas i odgovor Crkve“, a samu temu je predstavio dr. sc. Vice John Batarelo, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku predavanja predavač se predstavio i uveo prisutne u materiju vrlo izravno i bez okolišanja. Spomenuo je problematiku braka u današnjem društvu koji, budući da postoji od iskona, čini temelj civilizacije. Upravo zbog toga ga nitko nema pravo redefinirati, već samo štititi.

Kroz neka sociološka istraživanja te osvrtom na referendum o braku iz 2013. svratio je pozornost na mnogobrojne napade na instituciju braka koji su započeli seksualnom revolucijom s ciljem ukidanja tradicionalnog (a time i bilo kakvog) braka i takozvane „domaće“ obitelji te promicanjem „atomističkog“ tipa obitelji.

Na sve te probleme i Crkva pokušava odgovoriti kroz katehizaciju i poučavanje, a osobito kroz rad Ureda za pastoral obitelji koji obitelj predstavlja kao hrvatsku baštinu i budućnost te brani odbitelj od masovne antiobiteljske medijske kulture.

Predavač je spomenuto predstavio kroz tri temeljna stupa: molitva (obiteljska duhovnost), formacija i umrežavanje obitelji. Uz spomenute stvari, Ured održava i neposredne priprave za sakrament ženidbe, a u planu su i intenzivnije priprave.

Nakon izlaganja slijedila je rasprava u kojoj su studenti iznijeli svoja mišljenja, prvenstveno o pripravi za ženidbu te su došli do zaključka kako bi priprava bila uspješnija kad bi se odvijala u manjim grupama te uz veću suradnji formiranih vjernika laika.

Susret je završio uz molitvu u optimističnom tonu za sudjelovanje laika u promicanju temeljnih stanica našeg društva, obitelji. (NPI)
Ispišite stranicu: