HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.03.2017.

Susret ministranata Zagrebačke nadbiskupije s područja Katedralnog i Remetsko-sesvetskog arhiđakonata



U prostorijama Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, u subotu, 4. ožujka 2017. godine, u periodu od 15 do 20 sati, održan je Susret ministranata Zagrebačke nadbiskupije s područja Katedralnog i Remetsko-sesvetskog arhiđakonata. U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja, a pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, koji je zadužen za ministrante u Nadbiskupiji, susretu se odazvalo 34 ministranta iz sljedećih župa: sv. Pavao ap.-Zagreb/Retkovec, Uznesenje BDM-Zagreb/Resnik, sv. Brcko-Brckovljani, bl. Augustin Kažotić-Lupoglav, Dobri Pastir-Brestje, sv. Josip-Zagreb/Trešnjevka, sv. Ivan ap. i ev.-Zagreb/Utrine, Uzašašće Gospodinovo-Zagreb/Sloboština i sv. Ivan Krstitelj-Zagreb/Nova Ves.



Nakon okupljanja i kratke okrjepe za sve ministrante, uslijedio je dinamični program kojeg su animirali povjerenik za ministrante zajedno s sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa te mladim članovima zajednice Kursiljo. Na početku susreta riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je vlč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa i član povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji koji je predstavio život sjemeništa i različite mogućnosti koje ono pruža. Nakon toga uslijedile su igre upoznavanja, a potom je održana i prigodna kateheza na temu duhovnog poziva.



Potom su uslijedile igre u dvorištu sjemeništa, a nakon njih jedan od sjemeništaraca posvjedočio je o svom duhovnom pozivu koji je iznikao iz ministrantske službe. Prikazan je i kratki film o ministrantskoj službi koji je popraćen sa velikim zanimanjem prisutnih. Potom je uslijedila prilika za sakrament pomirenja i molitvu krunice te klanjanja pred Presvetim. Budući da je ovo susret koji se odvija u okviru Prvih subota, kada Crkva na poseban način moli za nova duhovna zvanja, poseban naglasak pridan je Presvetoj Bogorodici-kraljici svećenika. Susret je zaključen euharistijskim slavljem kojeg je predvodio vlč. mr. Ivan Grbešić, duhovnik u sjemeništu, a posebnost sv. Mise bila je i činjenica da su neki od dječaka koji su došli na susret i ministrirali kod ovog slavlja. Nakon sv. Mise uslijedilo je druženje i večera u sjemenišnoj blagavaonici te podjela nagrada svim prisutnim ministrantima koji su se odazvali na ovaj susret.

Sljedeći susret u organizaciji Povjerenstva planira se za 1. travnja ove godine za Karlovačko-gorički arhiđakonat.
                                                                                   
                                                                                       Tekst sastavio:
Leo Vrančić, sjemeništarac III. godine
Ispišite stranicu: