HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.07.2023.

Susret generacije svećenika ređenih 2008. u Dugom Selu



U Župi Uzvišenja Svetoga Križa u nedjelju 9. srpnja svećenici zaređeni 2008. godine proslavili su 15 godina svoga svećeničkog ređenja te služenja Bogu i narodu u svojim biskupijama. Generacija broji 18 dijecezanskih svećenika koji svoju svećeničku službu vrše u Zagrebačkoj nadbiskupiji, zatim Kotorskoj, Varaždinskoj, Požeškoj, Sisačkoj te Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.



Okupljeni oko stola Gospodnjeg slavili su svetu misu u Župi Uzvišenja Svetog Križa u kojoj je župnik vlč. Tomislav Kralj, koji je bio inicijator okupljanja i organizator slavlja. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Vlado Razum, koji je ujedno bio i odgojitelj ove generacije, a prigodnu homiliju održao je vlč. Mihill Gojani, župnik u Dubravi i svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Potaknut Duhom Božjim i poticajima iz Evanđelja 14. nedjelje kroz godinu pozvao je okupljenu zajednicu da mole za svećenike, kao i za nova duhovna zvanja, a prisutne svećenike svoje generacije pozvao da ostanu maleni u svome služenju, otvorena srca za potrebe Evanđelja, naglašavajući da ih Bog nije pozvao jer su mudri i umni, niti ih u svećeničkoj službi Crkva treba s obzirom na njihovu stečenu mudrost, znanje, završeni fakultet, magisteriji ili doktorat, nego ih Bog i danas, unatoč svim ljudskim slabostima, poziva da budu poput Pastira koji ih je pozvao, skrušena i ponizna srca.



Povlačeći paralelu s onima koji su u Isusovo vrijeme bili mudri i umni, ili su barem sebe tako smatrali, a to su pismoznanci, upozorio ih je na mogući grijeh oholosti kojega služba može u nekome probuditi, kao i na opasnost samodostatnosti i samodopadnosti zbog stečene stručne spreme ili položaja u crkvenoj hijerarhiji i društvu.

Homiliju je završio poticajem: „Želimo li pronaći mir i spokoj dušama svojim, te isto pružiti i povjerenom nam stadu morat ćemo više u sebi gajiti i raspirivati žar Duha Božjeg, a nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov, kako kaže sveti Pavao u svojoj poslanici Rimljanima. Stoga budimo svećenici Kristovi, ostanimo maleni i otvorena srca kako bismo uživali mir i spokoj duša, te kako bismo jaram i breme svoga svećeničkog života mogli nositi lako.“

Nakon svečanog misnog slavlja druženje svećenika zaređenih prije 15 godina nastavilo se uz večeru i razmjenu svećeničkog iskustva u pastoralu, kao i izazovima koje vrijeme u kojem živimo donosi, a bilo je i dragih sjećanja na bogoslovske dane te zgode i nezgode koje su izgradile ovu generaciju i njihov svećenički život.

vlč. Mihill Gojani
 
Ispišite stranicu: