HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.07.2024.

Studentice socijalnog rada na terenskoj praksi u Caritasovom Obiteljskom savjetovalištu

Dvije studentice Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 2023./2024. terensku praksu imale su u Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Ana Sarić rekla je da su klijenti, studentice i djelatnici savjetovališta, suradnju Caritasa i Studijskog centra ocijenili kao izvrsnu. To mišljenje dijeli i njihova mentorica, predstojnica Studijskog centra socijalnog rada prof. dr. Gordana Berc.

„Caritas Zagrebačke nadbiskupije je već više od 20 godina pouzdan partner u realizaciji studentske prakse iz različitih kolegija na sveučilišnom prijediplomskom studiju Socijalni rad, Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što se također odnosi i na kolegij Terenska praksa iz Osnova savjetovanja. U zimskom semestru ak. godine 2023./2024. na navedenom kolegiju imali smo dvije studentice na terenskoj praksi u Obiteljskom savjetovalištu koje su bile iznimno zadovoljne svojim sudjelovanjem na terenskoj praksi. Naime, stručni rad socijalnih radnica i drugih djelatnika te njihova profesionalnost i otvorenost da studentice socijalnog rada upute u posao su doprinijeli upoznavanju studentica s praktičnim radom na terenu i u uredu, u administrativnom i timskom radu. Studentice su imale prilike kroz ovu praksu upoznati se s različitim poslovima socijalnog radnika, a ponajviše sa vođenjem savjetovanja od strane stručne osobe, što je doprinijelo njihovom povezivanju teorijskog znanja s njegovom primjenom u praksi", rekla je prof. dr. Berc.

„Studentice su kroz 30 sati imale priliku prisustvovati individualnim, partnerskim i grupnim tretmanima kad god je to bilo moguće i naravno uz pristanak naših klijenata. Susret s konkretnim i neočekivanim situacijama približio im je koliko tretmani klijenata moraju biti personalizirani i kako se ‚kroje‘ u trenutku. Imale su priliku opažati posebnu dinamiku partnerskog savjetovanja što je otvorilo brojna pitanja o granicama među partnerima i granicama odnosa klijent - terapeut. U radu s djecom, njihova mladost je dala dodatnu čar u terapiji igrom i kreativnim radionicama u kojima su pripremljene da budu suvoditeljice“, opisala je Ana Sarić.

Praktikantica Petra Radić rekla je da će cijeloga života pamtiti to iskustvo, koje joj je otvorilo nove poglede na budućnost u struci te potvrdilo ono čime bi se najviše u životu htjela baviti, a to je rad s djecom. „Mnogo sam naučila slušajući razgovore s različitim skupinama ljudi te sam sretna i zahvalna da je praksa ondje bila dio mog studiranja“, dodala je.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: