HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.11.2016.

Studenti iz Belgije na Trešnjevci



U okviru četverodnevnog posjeta značajnijim hrvatskim organizacijama i ustanovama socijalne skrbi, skupina studenata iz Genta u Belgiji pod vodstvom prof. Greet De Brauwere posjetila je Caritasovu kuću za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi na zagrebačkoj Trešnjevci koja je istaknuta kao primjer dobre prakse smještaja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

»Tijekom boravka u Hrvatskoj, koji se odvijao od 22. do 25. studenoga u sklopu kolegija Internacionalni socijalni rad, devetnaest studenata Hogeschool-a posjetit će udrugu Plavi telefon, Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, Hrvatsku udrugu socijalnih radnika, Caritasovu kuću za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Trešnjevka, Centar za rehabilitaciju Silver te će slušati predavanje na Studijskom centru socijalnog rada zajedno sa grupom hrvatskih studenata socijalnog rada.

Tako će se studenti iz Genta kroz interaktivna izlaganja, radionice te druge aktivnosti upoznati sa radom i ulogom socijalnih radnika u različitim hrvatskim organizacijama i ustanovama te sustavom socijalne skrbi u Hvatskoj«, upoznaje nas s njihovim programom vježbenik Kuće Trešnjevka i doktorand Studijskog centra socijalnog rada Teodor Sabolić, mag. polit. soc., koji je posjet organizirao zajedno s Lucijom Vejmelkom, doc. dr. sc.

»Prof. De Brauwere navedeni kolegij provodi godinama kroz internacionalnu suradnju i posjete, uz redovna predavanja te ispite. Prošle godine također nas je posjetila jedna grupa studenata socijalnog rada iz Genta.

Neobično je da im je ovo drugi posjet jer u pravilu svake godine posjećuju drugu državu«, kaže doktorand Sabolić, ističući da je u čitavom programu Caritasova kuća Trešnjevka izdvojena kao primjer dobre prakse smještaja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi obzirom da se radi o obiteljskom tipu smještaja s malim brojem korisnika koji se u svim značajnim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske i nadležnog ministarstva, te znanstvenim radovima naglašava kao prikladan oblik alternativne skrbi za djecu - uz udomiteljstvo.

»Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa studijem socijalnog rada u Gentu ostvaruje sjajnu suradnju gdje naši nastavnici predaju kao gostujući profesori. Na obostranu inicijativu želja nam je suradnju proširiti još nekim aktivnostima jer je studentima to veoma vrijedno i korisno iskustvo, što je vidljivo i iz evaluacija prošlogodišnjeg posjeta«, zaključuje vježbenik Sabolić.


Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije: Stjepan Moškatelo


Ispišite stranicu: