HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2017.

Stepinčevo proslavljeno u Zaprešiću



Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca svečano je u Zaprešiću proslavljen trodnevnicom u Župi sv. Petra ap. I, koju je bl. nadbiskup Stepinac utemeljio 4. studenoga 1945.

Euharistijska slavlja tijekom tri dana predvodio je i propovijedao pater Ilija Grgić iz Družbe misionara Krvi Kristove. U misi na samo Stepinčevo 10. veljače uz glavnog predsjedatelja p. Grgića u koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik i zaprešićkog dekan Ivan Frkonja, prof. Ilija Čabraja, a nazočan je bio i trajni đakon Ilija Nikolić.

U prigodnoj propovijedi p. Ilija Grgić naglasio je važnost današnjeg dana: „Stepinčevo se danas u našem narodu gotovo opipljivo osjeća, ne samo u Zaprešiću nego u cijeloj Katoličkoj Crkvi u Hrvata“.

„Blaženi Alojzije nije ponosan što danas slavimo njegov spomendan nego je ponosan na sve one koji žele utjeloviti Evanđelje u svoj život“. Propovjednik se na trenutak upitao: „Koje su Blaženikove poruke o kojima bi nam Blaženik danas govorio?

„Četiri su poruke koje možemo iščitati iz njegovog svetog života: Kako ostati vjeran Bogu, poštovati dostojanstvo svakog čovjeka, ljubiti svoje bližnje i živjeti jedinstvo vjere“, istaknuo je pater Grgić.

Propovjednik je još nadodao: „Blaženikova nam je beatifikacija pokazala da na tlu minulih stoljeća sliku borbe Evađelja s 'anti-evanđeljem' nastavlja se i vodi tijekom čitave povijesti a posebno u ovo naše vrijeme“.  

Na kraju svoje propovjedi obraćajući se župljanima ove prve zaprešićke župe p. Ilija je rekao: „Po primjeru bl. Alojzija Stepinca znajmo se boriti za istinu Kristovu koja nas po muci i patnji oblikuje da možemo prihvatiti i moliti za svoje neprijatelje.“

Župnik Ivan Frkonja zahvalio se i predsjedatelju slavlja p. Grgiću što je kroz tri dana približio župljanima sveti lik bl. Alojzija Stepinca. Prije svečanog blagoslova u svojim završnim riječima p. Grgić je rekao okupljenom mnoštvu: „Vaša župna zajednica posebno je dijete bl. Alojzija Stepinca što se vidi iz cjelokupnog ovog slavlja i Blaženik za vas sigurno moli da ustrajete na svom duhovnom putu“.



Župnik Frkonja za ovo slavlje iz glavnog oltara izvadio je moćnik bl. Alojzija Stepinca kojega su mnogi župljani mogli dotaknuti i moliti zagovor svoga utemeljitelja.  

Trodnevnicu su pjevanjem i sviranjem na misama uveličao Mješoviti zbor „Sv. Cecilija“. Za ovo Stepinčevo i proslavu svoga utemeljitelja mladi ove župe nakon euharistijskog slavlja izveli su predstavu „Optuženi Stepinac“. 

„Optuženi Stepinac“ je predstava u obliku simuliranog suđenja o montiranom političkom procesu protiv bl. kardinala Alojzija Stepinca kojega je komunistički totalitarni režim osudio jer nije podržavao stvaranje hrvatske nacionalne crkve što bi bilo u suprotnosti zajedništvu sveopće Crkve.

U predstavi glumci se vraćaju u sudnicu te svjedoče o svojim postupcima koje su učinili i pripomogli osudi blaženika. Postupke poput lažiranja stenografskih zapisa koji nisu smjeli proći u javnost i lažiranja svjedočanstava.



Dok pričaju kako se to sve zbilo istovremeno izražavaju kajanje i duboko žale što su sudjelovali u osudi nevinog čovjeka. Značaj predstave „Optuženi Stepinac“ je svjedočanstvo o jednom mračnom, totalitarnom trenutku hrvatske povijesti gdje je bilo teško svjedočiti, a kamoli živjeti svoju vjeru.

Vrijeme iz kojeg možemo naučiti što je to značilo trpjeti za Krista gdje su naši djedovi i bake bili progonjeni samo zato jer su vjerovali.

Predstava govori o svjedočanstvu domoljublja, čovjekoljublja i Bogoljublja jednog čovjeka koji je sve predao u ruke Kristu i nije podlijegao ovozemaljskoj osudi, kao što niti Krist nije „pokleknuo“ pred Pilatom, nego je hrabro i smireno prihvatio svoj križ.

Za ovu hvalevrijednu predstavu mladi su se pripremali dva mjeseca  a svoju prvu premijeru ova darovita glumačka skupina imala je dan uoči Svih Svetih kada su uprizorili lik sv. Ivana Marija Vianneya.

Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: