HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.10.2016.

Staza života - Križni put u Pušći



U Pušći, Župi svetoga Jurja, u nedjelju 9. listopada otvorena je i blagoslovljena Staza života - križnoga puta. Postavljena je na Cirkvenome brijegu koji dominira Pušćom a prostire se na padini od župne crkve Svetoga Jurja do crkve Majke Božje Čiselske. Misu a potom i blagoslov križnoga puta predvodio je predstojnik Ureda Zagrebačke nadbiskupije za kulturna dobra mons. Nedjeljko Pintarić u zajedništvu s domaćim župnikom Franjom Tkalčecom i drugim svećenicima.

Sve nazočne župljane, hodočasnike i uzvanike, među kojima su u svojim odorama bili članovi KUD-a „Pušća“, vatrogasci, lovci, branitelji i druge udruge, na početku misnoga slavlja u župnoj crkvi sv. Jurja pozdravio je župnik Tkalčec, podsjetivši da župa slavi blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice u Svetoj godini milosrđa te je istaknuo da je to poticaj da se pomirimo s Bogom i bližnjima: „Potreban nam je milosrdan Bog da nas oslobodi od svakoga oblika ravnodušnosti, sebičnosti i samodostatnosti. U svjetlu Božje ljubavi i milosrđa može se vidjeti bolje od naših svakidašnjih briga, napora, razočaranja i beznađa. Susrećemo se kod Kristova oltara da bi ovom euharistijom i molitvom zazvali Božji blagoslov na novi križni put, postavljen u sklopu projekta 'Staza života', da bi svi župljani, hodočasnici i dobronamjerni prolaznici, koračajući i moleći blagoslovljenom 'Stazom života' crpili neslućena bogatstva za svoj životni hod“.

Uvodeći u misno slavlje mons. Pintarić pozvao je okupljene na zahvalnost, kako prema Bogu tako i prema precima koji su prenosili vjeru, kulturu i običaje sve do naših dana. „'Staza života' novi je poticaj da se tragovi vjere vaših predaka pretoče u nove oblike duhovne, kulturne i povijesne baštine. Jer kao što ni 'Božja riječ nije okovana', tako ni život svakoga od nas nije okovan, nego je u darovanosti Duha Svetoga otvoren novim nadahnućima i mogućnostima“, rekao je mons. Pintarić.  

Nakon misnoga slavlja u crkvi, svi su nazočili blagoslovu „Staze života – Križnoga puta“ kod prve postaje Križnoga puta na novouređenoj i asfaltiranoj stazi. Skladnim glasovima članovi KUD-a „Pušća“ otpjevali su pučku domaću popijevku „Pojte, pojte romari“. Nadovezujući se na riječi spomenute pjesme koja se pita gdje su romari te odgovara da su „u Božjoj milosti“, mons. Pintarić se u prigodnom obraćanju zahvalio svima koji su tijekom dugogodišnje suradnju Župe svetoga Jurja i Općine Pušća pridonijeli da se ta suradnja okruni tako lijepim djelom, koje će i druge pozivati da trajno nastoje i da budu u „Božjoj milosti“. Jedinstvenost ambijentalnog sklopa „Staze života“ od crkve sv. Jurja do kapele Blažene Djevice Marije od krunice na ponos je ovoj župi i mjestu, koji pokazuju kako je zajednički moguće učiniti djela za koje će se ćuti daleko izvan same Pušće, kazao je mons. Pintarić.   



U prigodnim izjavama za medije, nakon blagoslova Staze života, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako male općine imaju veliku ulogu u stvaranju kvalitetnijeg života te da je Pušća jedan takav primjer. Poručio je svima koji misle da male općine treba ukidati da dođu i vide što se na tim prostorima događa. Načelnica Općine Anđela Cirkveni istaknula je da je konačno ostvarena želja vjernika Pušće stara 18 godina te da je ulaganje u ovaj projekt ujedno i ulaganje u vjerski turizam ovoga kraja. Za vjernike u Pušći ovo je novi poticaj za lakše koračanje vlastitim životnim stazama, kazao je župnik župe svetoga Jurja u Pušći Franjo Tkalčec.

Izgradnja Staze života – Križnoga puta investicija je općine Pušća vrijedna 1,7 milijuna kuna uz manje sudjelovanje Grada Zagreba, Grada Zaprešića i Zagrebačke županije. Projekt potpisuje Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu i glavni projektant prof. dr.sc. Damir Krajnik, dipl.ing.arh.

Inicijativom općine Pušća te u suradnji sa Župom svetoga Jurja u Pušći i Zagrebačkom nadbiskupijom, pristupilo se izgradnji križnoga puta te oblikovanju i uređenju javnoga perivoja. Župa je, uz dopuštenje Zagrebačke nadbiskupije, dala općini zemljište na dvadesetgodišnje korištenje a općina je financirala tu Stazu života – Križni put.

Četrnaest postaja križnoga puta osmislio je i izradio samouki kipar Franjo Haramina iz Svetoga Križa (Marija Gorica). Autor je do sada imao pet samostalnih izložbi, sudjelovao je na nekoliko skupnih te izradio prvi spomenik nerođenoj djeci koji je postavljen u Karlovcu. Postaje križnoga puta postavljene u Pušći reljefni su prikaz Kristova lika, gotovo u naravnoj veličini. Izrađene su u acrystalu (umjetnom kamenu). Kipar Haramina rekao je kako je u svoje djelo želio utkati ideju poniznosti i čovjekov put prema vječnosti.

Slavlju se priključio i nekadašnji župnik Josip Ban koji je 1998. godine dao trasirati stazu Križnoga puta na Cirkvenom brijegu za koju se u idejnom projektu sadašnje „Staze života“ Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, ističe da je „odlično uklopljena u topografiju terena“. (BJ)
Ispišite stranicu: