HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.10.2016.

„Spremni smo služiti Božjem narodu“



Mario Dukić, Danijel Hačko, Krunoslav Kolar, Željko Nestić i Tomislav Šagud petorica su kandidata koja će u subotu, 8. listopada u zagrebačkoj katedrali po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića primiti sveti red đakonata.

Neposredno prije ređenja, pitali smo ih kako se osjećaju i kako uopće doživljavaju službu đakonata u Crkvi.

U krajnoj iskrenosti treba reći kako postoji određen strah, možda bolje reći trema, jer ovo je uistinu velik korak u mom malom životu. Ali to stanje nadilaze uzbuđenje i oduševljenje za povjereno mi poslanje - rekao je Krunoslav, dodajući da je sveti red đakonata s razlogom prvi stupanj sakramenta reda jer u svijest ređenika stavlja ono bitno – služenje. Svjestan velike i odgovorne službe, Krunoslav ističe kako sva ta ljudska pitanja nadilazi velika radost što je pozvan od Boga i što će i u sakramentalnom smislu postati njegov sluga. Pomisao na to ohrabruje me i daje mi nadu da ću uspjeti u onome na što me Krist pozvao, jer sam uistinu uvjeren da sve mogu u Onome koji me jača (usp. Fil 4,13) - zaključio je Krunoslav.

Spreman sam kao đakon služiti Božjemu narodu u zajedništvu s biskupom i svećenicima te u ime Crkve izvršavati sve dužnosti koje će mi kao đakonu biti povjerene. Posebno me raduje što ću kao đakon moći naviještati Božju Riječ na svetoj misi, kao što me raduje rad i služenje ljudima u pastoralu - kazao je Mario.

Tomislav je također uzbuđen prije ređenja. To je kraj jedne duge formacije, ali i jedan novi početak. Đakonsku službu doživljavam kao priliku za navještaj Evanđelja i služenje ljudima koji su u potrebi. Radostan sam što ću susresti nove ljude i zahvalan Bogu što mi je dao povjerenje - naglasio je Tomislav.  

„Služite Gospodinu u veselju“ – to je ovogodišnje geslo đakona koje bolje od mojih riječi predstavljaju novost života u koju ulazimo đakonskim ređenjem. Polazište je služenje, Gospodin je Put, a odredište potpuna Radost. Nije li to dovoljno? - istaknuo je Željko.

Osjećam se mirno i spremno za ovaj veliki korak u mom životu - kazao je Danijel, dodajući da Kristova poziva i da će obećanja koja se sprema dati primanjem svetog reda đakonata uz Božju pomoć spremno vršiti na veću slavu Božju i na dobrobit i spasenje ljudi. Spreman sam, smatra Danijel, jer sam se za ovaj dan pripremao kroz proteklih pet godina na duhovnom i intelektualnom polju kako bih bio navjestitelj i služitelj Božje riječi.

Služenje je temeljni poziv u Crkvi i to se možda na najbolji način očituje upravo u đakonskoj službi. Zahvaljujem svima koji su za mene molili kroz moje godine formacije i dalje se preporučam u molitve - zaključuje Danijel.

Uz ovih 5 dijecezanskih kandidata, sveti red đakonata sutra će primiti još desetorica redovničkih kandidata.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: