HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.02.2017.

Špansko se raduje životu!



Prve dvije nedjelje ove veljače, kada obilježavamo Dan života i Svjetski dan braka, bile su zaista nesvakidašnje i posebno radosne za župnu zajednicu Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom.

Nakon što je prve nedjelje, 5. veljače, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski krstio Karlu, Lauru i Ivana, troje novorođenčadi obitelji Dubravčić koja već ima dvije djevojčice, druge nedjelje, 12. veljače, pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić sakrament krštenja podijelio je Mariji Zori, petom djetetu obitelji Marendić.

Vjera u Boga očituje se u otvorenosti životu

Mons. Mijo Gorski čestitao je roditeljima na hrabrosti i svjedočenju te im zahvalio što su bili otvoreni primiti dar tri nova života. U prigodnoj homiliji, Biskup je pozvao vjernike da budu sol zemlje tamo gdje ona nije "posoljena", svjedočeći više djelima nego riječima.

Rekao je da Isusa treba donijeti u svoje obitelji, na radna mjesta, među ljude koji ga ne poznaju. Ne treba tražiti da drugi postanu kao mi, nego im dopustiti da upoznaju Isusa kako bi on mogao djelovati u njima na njima osoban način.

Također je spomenuo da vjera u Boga stoji ili pada upravo na ovakvim stvarima, otvorenosti životu i povjerenju u Božju providnost koja nas vodi i kroz najteže situacije.



Posebnu ljepotu misnom slavlju dalo je i pjevanje dječjeg zbora „Santo“, što je Biskup osobito pohvalio te primijetio da su novokrštene trojke sve lijepo promatrale, smiješile se i zapravo već aktivno sudjelovale na svetoj misi.

Bio je to jedinstveni događaj, kako za župnu zajednicu, tako i za Nadbiskupiju, jer se ne događa često krštenje troje djece. Roditelji Dubravčić pravi su primjer prihvaćanja darovanog života jer su uz prethodno dvoje djece, sada dobili trojke te u kratkom vremenu postali roditelji petero djece.

Djeca su sveopća radost

„Život je radost!“, naglasio je na početku misnog slavlja mons. Valentin Pozaić u župi za koju možemo reći da je pravi primjer radosnog prihvaćanja dara novog života. Osvrćući se na evanđelje, Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio da zakon treba biti čuvar temeljnih vrjednota, mora biti dobar i svet i tada obvezuje u savjesti.



Isus ipak očekuje i veću pravednost od samo izvanjskog vršenja propisa jer temelj moralnosti i dostojanstva čovjeka pretpostavlja djelovanje iz ljubavi. „Život po zakonu ljubavi rađa novi svijet, novu pravednost po Božjoj zamisli i tako nastaje kraljevstvo Božje na zemlji“, istaknuo je mons. Pozaić.

Zakon ljubavi, velikodušnosti i sebedarja temelj je života u obitelji i u društvenoj zajednici. Tamo gdje je deficit ljubavi i žrtve javlja se „potres u društvu“, ruši se sadašnje i ugrožava buduće, a o tome se sve češće govori i u Hrvatskoj jer je ugrožena iseljavanjem i niskim natalitetom.



„Bez djece nema budućnosti“, osvijestio je okupljenim vjernicima mons. Pozaić te dodao da su djeca sveopća radost koja obnavlja svijet, ona su budućnost čovječanstva i bogatstvo veće od bilo kojeg imetka.

Djeca su i briga, rekao je Biskup, ali sveta briga i sveta radost obitelji i društva, jedinstven su i neponovljiv dar, stoga je čestitao obitelji Marendić što u vremenu kukavičluka i pošasti smrti nosi hrabro i ponosno visoko uzdignutu baklju kulture života i civilizacije ljubavi.


Tekst: Karolina Čančar i Elizabeta Mikulić
Foto: Miroslav Kadija
Ispišite stranicu: