HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.11.2016.

Slobodna Hrvatska utemeljena je na žrtvi sebedarja i nesebične ljubavi



Na dan kada se srca svih Hrvata osobito ujedinjuju u molitvi i dubokoj zahvalnosti i župna zajednica Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom, predvođena Udrugom hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata – ogranak Špansko i predsjednikom Božidarom Kovačićem kao organizatorima, svetom misom i paljenjem svijeća obilježila je dan sjećanja na žrtvu Vukovara.



Svetu misu u petak, 18. studenoga 2016. godine, predslavio je župnik, vlč. Mato Matić, naglasivši u prigodnoj homiliji kako je neophodno da istina iz tame groba izađe na svjetlo jer samo istina oslobađa. „Samo ona je put pomirenja, temelj života i suživota. Samo istina, istina u pravdi i ljubavi je odgojiteljica ljudskosti i put naše budućnosti“, istaknuo je vlč. Matić.



Upravo nam ta istina posvješćuje da zlo, laž, tama i smrt nemaju zadnju riječ jer „Isus Krist svoj Uskrs, pobjedu života nad smrću, dijeli sa svima onima u kojima prepoznaje svoju ljubav i križ. U žrtvi ljubavi i križa naših branitelja prisutna je logika Kristove ljubavi, jer veće ljubavi nema nitko od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje (Iv 15, 13)“. Da bi svi koji pate mogli pronaći utjehu, pomiriti se i oprostiti, potrebno je otkriti istinu o svim nestalima za čijim grobovima i danas tragaju.



A da bismo izgradili i sačuvali Hrvatsku za koju su se naši branitelji borili, trebamo se svakoga dana iznova podsjećati „da je slobodna i neovisna Hrvatska utemeljena na žrtvi sebedarja i nesebične ljubavi. Ovaj temelj je trajni izvor nadahnuća socijalnog i pravednog društva kojemu je u središtu čovjek i opće dobro“, zaključio je vlč. Matić.

Nakon svete mise brojni vjernici uputili su se prema Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata gdje su svijećama osvijetlili ime Grada Heroja, uz molitvu za sve poginule i nestale branitelje i osloboditelje. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Mješoviti zbor Župe Blažene Djevice Marije Žalosne te KUD „Stenjevec“.

Tekst: Elizabeta Mikulić
Foto: Miroslav Kadija
Ispišite stranicu: