HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.11.2016.

Sjemeništarci u posjetu Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji



Sjemenišna zajednica sa zagrebačke Šalate hodočastila je u nedjelju, 6. studenoga u Bjelovarsko-križevačku biskupiju. U dopodnevnim satima pohodili su marijansko svetište u Novoj Rači gdje ih je dočekao Josip Starčević, donedavni prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu.

Euharistijsko slavlje predvodio je novi prefekt Goran Bužak, a propovijedao je duhovnik Ivan Grbešić. Vjernicima je rekao kako im je Bog podario mladog svećenika i potaknuo ih da mu budu podrška, ponajprije molitvom. Uz nedjeljna čitanja propovjednik je potaknuo roditelje da djecu odgajaju u svjetlu vjere u uskrsnuće, kako ne bi pokapali njihove uzvišene ideale za žrtvu kroz brojne obitelji ili duhovni poziv.

Na kraju euharistijskog slavlja svjedočanstva su izrekli maturant Alen Zelčić i trećaš Croat Balija. Nakon objeda domaćin Starčević ih je poveo u župu sv. Katarine u Nevinac. Potom su se uputili u Bjelovar, gdje su ih uime odsutnog biskupa Vjekoslava Huzjaka primili ekonom biskupije preč. Josip Stipančević, biskupov tajnik Dean Tot te katedralni župni vikar Damir Burlić te im približili povijest grada i katedrale.



Potom se sjemenišna zajednica uputila u Križevce gdje su najprije razgledali grkokatoličku katedralu Svete Trojice, a potom drevnu crkvu Svetoga Križa po kojoj grad nosi ime i oko koje se piše povijest Križevaca.

Uslijedila je misa koju je predvodio rektor preč. Matija Pavlaković. U propovijedi je govorio o krizi vjere, posebice vjere u uskrsnuće. Pozvao se na sv. Pavla koji je rekao kako su vjernici najbjedniji ljudi ako ne vjeruju u Kristovo uskrsnuće.

Drugaši Kristijan Kolonić i Matija Nadj iznijeli su svoja svjedočanstva vjernicima. Euharistijska slavlja animirao je sjemenišni zbor pod ravnanjem maturanta Valentina Ljevara, a na orguljama je bio trećaš Vedran Jakić.

Nakon večernjega domjenka pozdravili su se s domaćim župnikom preč. Stjepanom Sovičekom i vratili se u Zagreb.
Ispišite stranicu: