HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.03.2023.

Sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate pohodili župu Bistra



Župa sv. Nikole biskupa u Bistri bila je 12. ožujka ove godine domaćin hodočašća sjemeništaraca i odgojitelja Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, koji su animirali misno slavlje treće korizmene nedjelje te u popodnevnim satima predvodili pobožnost križnoga puta.

Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a u koncelebraciji su sudjelovali sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč i domaći župnik vlč. Marko Baršić.

Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja treće korizmene nedjelje preč. Pavlaković je istaknuo: “U slici ove žene Samarijanke Bog prilazi svakome od nas da nam pokaže koliko nas ljubi. Bog ne gleda na nas kako mi gledamo jedni na druge. Bog vidi i zna zašto smo postali takvi kakvi jesmo. Mi to ne vidimo i ne znamo. I dok ne znamo i ne vidimo, nećemo se promijeniti. Nekako osjećam da današnja korizmena nedjelja želi potaknuti svakoga od nas da krene na put traženja istine o sebi. Da se pitamo zašto nam se uvijek ponavljaju iste stvari? Da se pitamo zašto nešto nikako ne možemo učiniti? Da se pitamo koji su duboki razlozi u nama zbog kojih se osjećamo kao da nas je netko zavezao ili kao da se vrtimo u krug. Osjećam da bi danas trebalo zamoliti Gospodina da nas učini spremnima vidjeti istinu o nama samima i da nam pošalje nekoga tko će nam tu istinu o nama reći, bez da nas osuđuje ili smatra manje vrijednima“, zaključuje propovjednik.

Sjemeništarci su na misi ministrirali uz ministrante župe Bistra, a ovo slavlje skladnom pjesmom uzveličao je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Nakon popričesne molitve preč. Pavlaković pozdravio je sve prisutne i, obrativši se posebno mladima, predstavio je Sjemenište i život u njemu; pozvao je okupljene ministrante i mlade na odaziv u duhovno zvanje i molitvu za one koji u srcu osluškuju Gospodinov poziv: „Dođi i slijedi me!“ Posebno je zahvalio vlč. župniku na svemu što čini za promociju duhovnih zvanja u povjerenoj mu zajednici te zaželio nastavak međusobne dobre suradnje.

Uslijedila su svjedočanstva dvojice sjemeništaraca koji su, svaki iz svoje perspektive i životnoga puta, posvjedočili koliko je Isus i danas živ te poziva u službu one koji mu žele predati svoj život. Kristijan Vrbanc, sjemeništarac drugog razreda iz Zagrebačke nadbiskupije, i Domagoj Banja, sjemeništarac četvrtog razreda iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, predstavili su dio života u sjemeništu te svjedočanstvo završili riječima: „Dođite u sjemenište i osjetite dio zajedništva koji i nas hrabri da idemo dalje za Kristom i jednoga dana postanemo Njegovi svećenici. Molite za nas da ustrajemo na tom putu!“

Pobožnost križnoga puta u popodnevnim satima na vanjskoj Kalvariji predvodio je sjemenišni duhovnik vlč. Premelč, uz asistenciju 12 sjemeništaraca. Velik broj vjernika sudjelovao je u ovoj pobožnosti. Nakon XIV. postaje, a prije završne molitve i blagoslova, preč. Pavlaković održao je i prigodni nagovor u kojem je naglasio sljedeće: „Što znači sudjelovati u pobožnosti križnoga puta? Znači ići za Kristovim križem, znači slijediti Isusa razmatrajući njegov križni put. Pobožnost križnoga puta može se razumjeti kao put prema dubljem duhovnom zajedništvu s Isusom Kristom. Molitva križnog puta škola je vjere u kojoj se uči mudrost križa!“, zaključio je rektor Sjemeništa.

Na koncu pobožnosti vlč. Baršić zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, odgojiteljima na upućenoj homiliji tijekom svete mise, predvođenju pobožnosti križnoga puta i prigodnom nagovoru, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u domovini Hrvatskoj.

Nakon održanog korizmenog hodočašća u Vivodinu i Veliku Goricu, a tijekom trajanja ovog intenzivnog pokorničkog vremena unutar crkvene godine, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate planiraju još hodočastiti u Karlovac-Dubovac, Beletinec i Gornju Stubicu te kroz ta hodočašća pobliže upoznati i jedan stari liturgijski pobožni običaj koji ima svoje korijene u prvim kršćanskim stoljećima: „missa stationalis”, rimsko bogoslužje postaja – stacija.








Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: