HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.05.2018.

Sjemeništarci hodočastili u Krašić



U nedjelju 6. svibnja, drugog dana trodnevne priprave za proslavu 120. obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca, euharistijsko slavlje u Brezariću, rodnom mjestu Blaženika, predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom, upraviteljem krašićke župe Presvetog Trojstva, vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom Sjemeništa, te vlč. Goranom Bužakom i vlč. Matom Malekinušićem, sjemenišnim odgojiteljima.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, dok je Zbor sjemeništaraca na čelu s prof. Božidarom Ljubenkom potpomognut tamburaškim orkestrom pod vodstvom prof. Silvije Mužak pjesmom animirao i uveličao misno slavlje.


 
Euharistijskom slavlju prethodila je procesija tijekom koje je preč. Rektor prenio moćnik s moćima blaženog Alojzija Stepinca od župne crkve u Krašiću do kapelice Svete Obitelji u Brezariću u kojoj su sudjelovali svećenici, sjemeništarci, pripadnici kulturno-umjetničkih društava u narodnim nošnjama, krašićke mažuretkinje te ostali vjerni okupljeni puk.
 
Dolaskom do novoobnovljene kapelice Svete Obitelji domaći župnik vlč. Ivan Vučak izrekao je prigodnu riječ o tijeku obnove i izvoditeljima radova nakon čega je po rukama preč. Matije Pavlakovića uslijedio blagoslov kapelice koja je zasjala u novome ruhu noseći u sebi ponosni spomen na mnoge molitelje među kojima se zrcali lik Barbare, majke blaženog Alojzija Stepinca, koja je na tome mjestu izmolila duhovno zvanje svoga sina Alojzija Viktora.


 
U svojoj propovijedi vezujući se na liturgijske tekstove VI. uskrsne nedjelje okupljenome mnoštvu vjernika preč. Matija Pavlaković na početku kazao je da je današnje evanđelje dio Isusove oporuke i da bismo doista bili Njegovi i da bi Njegova radost bila u nama i naša radost bila potpuna potrebno je ljubiti istinskom ljubavlju povezujući ovaj svetopisamski tekst s riječima svetog Petra i svetog Ivana koji su nadahnjivajući se Božjom ljubavlju ispisali temeljne istine naše vjere.
 
U nastavku homilije čestitajući skorašnji rođendan blaženog Alojzija, rektor Pavlaković nazvao ga je neustrašivim svjedokom čovječnosti i istine te ga stavio za primjer svima onima koji se i danas bore protiv zakona koji žele narušiti temelje ljudske naravi i otajstva života pozivajući se na snažne riječi blaženog Alojzija koje je izrekao prije 78 godina: „Jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih i zadovoljnih hrvatskih obitelji.“

Na kraju misnog slavlja vlč. Ivan Vučak zahvalio se riječima zahvale svima okupljenima, a posebno Sjemeništarcima predvođenima svojim odgojiteljima te je rektoru Sjemeništa uručio bistu bl. Alojzija kao uspomenu na već spomenuti događaj. Potaknuti Stepinčevim nagovorom Sjemeništarcima davne 1934. godine: "Meni je mio svatko tko se bori za stvar Božju, tko punim srcem radi za Krista" šalatski Sjemeništarci rado su hodočastili u rodno mjesto blaženog Alojzija ususret 120. obljetnice proslave njegova rođenja.
 
Nakon euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, radost susreta nastavila se druženjem uz blagdanski ručak u obnovljenome pastoralnom centru krašićke župe. (MP)
Ispišite stranicu: