HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.06.2016.

Sedmi susret planinara štovatelja sv. Bernarda



Planinarska bratovština svetog Bernarda bila je domaćin Sedmog susreta planinara štovatelja sv. Bernarda, koji se održao u subotu i nedjelju 4. i 5. lipnja 2016. u Samoborskom gorju i na Velikom Lovniku.

Na ovim susretima sudjeluju planinari iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji u svom djelovanju ujedno štuju sv. Bernarda – zaštitnika planinara. Susrete je 2010. godine inicirala Bratovština te je bila organizator prvog susreta, a zatim su domaćini bili planinari iz Pleternice, Kaštel Kambelovca, Našica, Zagreba, i Novog Travnika.

Susret se redovito održava u prvoj polovici lipnja, uoči blagdana Sv. Bernarda (15. lipnja). Ove godine sudjelovali su planinari iz Planinarske bratovštine sv. Bernarda – Osijek, HPD-a „Krndija“ - Sekcija sv. Bernarda iz Našica, HPD-a „Klikun“ - Sekcija sv. Bernarda iz Pleternice, zagrebačka društva „Stanko Kempny“ iz Kustošije, „Sv. Šimun“ iz Markuševca, „Lipa“ iz Sesveta te HPD „Ante Bedalov“ iz Kaštel Kambelovca.



Susret je započeo u subotu u prijepodnevnim satima u pastoralnom centru Župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, gdje su okupljene planinare pozdravili predsjednica Bratovštine Lovorka Grbac, domaći župnik vlč. Mladen Sinković i ravnateljica javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović, koja je goste upoznala s prirodnim bogatstvima Samobora i Samoborskog gorja. 

Nakon molitve i blagoslova, planinari su se uputili na pohod od Luga Samoborskog do Velikog Lovnika i Gostinjca sv. Bernarda, tijekom kojeg su posjetili Grgosovu spilju.



U nedjelju, nakon kraće planinarske ture, pokraj Gostinjca sv. Bernarda slavljena je sveta misa koju je predvodio isusovac p. Ignac Belak i sam planinar i ljubitelj prirode te je najavljen sljedeći Susret planinara štovatelja sv. Bernarda u Pleternici u lipnju 2017. godine.  
           
Ovim susretom ujedno je obilježena i 20. obljetnica postojanja Gostinjca sv. Bernarda na Velikom Lovniku, koji je otvoren 12. svibnja 1996.

Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: