HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.02.2023.

Sedmi dan devetodnevne duhovne priprave za Stepinčevo u Krašiću

Sedmoga dana duhovne priprave za proslavu Stepinčeva u utorak 7. veljače u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću misno slavlje predvodio je dekan Stubičkog dekanata i župnik u Gornjoj Stubici preč. Nikola Jurković koji je ujedno predvodio i cijeli Stubički dekanat; Župe Oroslavlje, Marija Bistrica, Stubičke toplice, Donja Stubica i Kraljev Vrh.



Uz Stubički dekanat hodočastile su i župe iz zagrebačkog Trešnjevačkog dekanata: Župa sv. Josipa, sv. Marka Križevčanina i Presvetog Trojstva - Prečko predvođene đakonom vlč. Krunoslavom Hikecom. U Krašić su hodočastile i ostale župe pojedinačno: Župa Petrovsko sa župnikom vlč. Anđelkom Horvatićem i Župa Kućan Marof sa župnikom vlč. Zoranom Gložinićem te župa Varaždinske toplice sa župnikom vlč. Stjepanom Mostečakom. Među ostalima, suslavio je i vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije vlč. Tomislav Hačko. Propovijedao je subsidijar u Hrvarskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici preč. Dragutin Kučan.

„Vremena progonstva za Crkvu su teška vremena, ali i razdoblja naročitog blagoslova. U prvoj Crkvi se reklo: Krv mučenika je sjeme novih kršćana. Broj mučenika koji su za vjeru položili živote bio je jedan od najsnažniji dokaza da je kršćanstvo božanskoga podrijetla. Za utvare i bajke ne ide se u smrt“, istaknuo je preč. Kučan.

Osvrnuo se na brojna iskustva koja je doživio tijekom svoje službe u Krašiću. „Na počecima mojega službovanja u Krašiću, postulator kauze mons. Jurja Batelja doveo je jednog monsinjora iz Rima koji je sudjelovao u procesu proglašenja blaženim. Taj monsinjor je sudjelovao kao đavolji odvjetnik u tom procesu. Izrekao je svoje mišljenje da se kardinala može proglasiti blaženim temeljem mučeništva koje je podnio.“

Prisjetio se i susreta s tim monsinjorom. „Prolistao je misal i tamo je otkrio jednu važnu činjenicu. Kardinala je na dva mjesta svojom rukom upisao ime sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Rekao je tada: ‘Gledajte kako je bl. kardinal Alojzije Stepinac bio dalekovidan. U kanon mise ime sv. Josipa upisao je točno onako kako je Drugi vatikanski koncil odredio da bude upisano u taj kanon.“



Prisjetio se i svjedočanstva jednoga vjernika o njegovom susretu s kardinalom Stepincem. „Skupina umirovljenika je došla iz Rijeke u Krašić. Jedan stariji gospodin je došao pred mene i htio je posvjedočiti. Bio je u zatvoru u Lepoglavi u vrijeme kada i kardinal. Njegovo ime je Slavko Mihalić i htio je pred tim skupom hodočasnika iznijeti svoj doživljaj. Radio je u praonici rublja, a kardinalu je bilo vrijeme šetnje. Nitko se nije smio susresti s njime. Njegov nadređeni ga je poslao preko dvorišta u drugu prostoriju da nešto odnese. Kako je Stepinac bio u šetnji u pratnji policajca, ovaj je prošao i pozdravio ga s ‘Hvaljen Isus i Marija’ i otrčao gdje je morao ići“, rekao je te dodao da je kasnije bio u strahu da će zbog toga biti kažnjen, no ništa se nije dogodilo.

Preč. Kučan u propovijedi je istaknuo brojna uslišanja po zagovoru bl. Alojzija Stepinca koje su vjernici podijelili s njime, rekavši da je, prema njegovom iskustvu, blaženik zagovornik nezaposlenih, bolesnika, učenika i studenata, krivo optuženih te nerotkinja.

Župa Krašić
Ispišite stranicu: