HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.06.2016.

Samoborci hodočastili Majci slavenskih naroda u Mariazell u Austriji



Oko 50 – ak hodočasnika hodočastilo je u srijedu, 22. lipnja 2016. u 300-tinjak kilometara udaljeni Mariazell, gdje se od 21.prosinca 1157. godine štuje Majka Slavenskih naroda. Samoborci su na putu za Mariazell svratili u Štajerski gradić Frohnleiten gdje ih je dočekao i primio hercegovački franjevac fra Šimun Oreč.

Po dolasku u Mariazell, nakon okrjepe, svečano su ušli uz svečanu zvonjavu crkvenih zvona kroz sveta vrata milosrđa u velebnu Gospinu baziliku. Svetu misu na Gospinom oltaru predvodio je gvardijan franjevačkog samostana iz Samobora fra Nikola Vukoja, a suslavio je i fra Petar Žagar, župnik iz Hrvatskog Čuntića. O

ni su ujedno bili i duhovno vodstvo ovog hodočasničkog puta. Na orguljama je svirao jedan od franjevačkih postulanata koji su također bili na hodočašću.

Inače, skupina Samoboraca jednom godišnje hodočasti u Mariazell koji se nalazi u visokim Štajerskim Alpama na 864 metara nadmorske visine.

U sredini velebne bazilike nalazi se Gospina kapela u kojoj se nalazi Gospin kip izrađen od lipovog drveta, visok 49 centimetara i star preko 858 godina. Godišnje ovo svetište posjeti oko 700 tisuća hodočasnika, od kojih je oko 15% pješaka.  Svetištem upravljaju benediktinci benediktinske opatije St. Lambrecht.

Francisko Pavljuk
Ispišite stranicu: