HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.06.2023.

Šalatski sjemeništarci sudjelovali na vanjskoj proslavi Antunova u župi Vukmanić

Župljani župe Vukmanić, koja se nalazi jugoistočno od grada Karlovca, u nedjelju 18. lipnja svečano su proslavili župnu svetkovinu sv. Antuna Padovanskog.

 
U nazočnosti brojnih vjernika i štovatelja „Sveca svega svijeta“, koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi s početkom predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković u zajedništvu s domaćim župnikom i dekanom preč. mr. Kristijanom Gatarićem, duhovnikom u Međubiskupijskom sjemeništu vlč. Lukom Premelčem te pristiglim svećenicima iz Dugoreško-mrežničkog dekanata i okolice.

Prije početka misnog slavlja upriličena je svečana procesija s kipom sv. Antuna Padovanskog, a potom je, uvodeći u misno slavlje, preč. Pavlaković pozdravio domaćeg župnika i dekana, okupljene svećenike, sjemeništarce, ministrante, vatrogasce te sve okupljene vjernike i hodočasnike.

„Čestitajući današnju svetkovinu svetoga zaštitnika ovoj župnoj zajednici uz završetak velike pobožnosti 13 utoraka sv. Antunu, zahvaljujemo Gospodinu na svim vjernicima i vjernicama koji nose ime dragoga sveca. Kao kršćani znamo da nema ljepše čestitke od zahvale Bogu za nečiju prisutnost i molitve da Bog nekoga blagoslovi te da mi svojim svakidašnjim darivanjem budemo radost i blagoslov bližnjima. Okupljeni smo u ovome zajedništvu donoseći svoje zagovore, zahvale i potrebe. Dobro je na početku euharistije zaviriti u srce i provjeriti zbog čega i radi čega smo došli. Što su naši razlozi, nakane i svrha. Zamolimo Duha Svetoga da nas pročisti istinom i očisti od sebičnosti te nam daruje srce za svoju mudrost; da nam otvori obzore svetosti, slobode i radosti. Spomenimo se i onih za koje danas posebno molimo; čije živote zajedno sa svojima stavljamo u prinos Isusa Krista. Molimo za obitelji, roditelje, djecu; za župu, našu hrvatsku domovinu i mir u Ukrajini. Neka nas ne obeshrabri veličina potreba, jer je milost uvijek veća od njih; jer ona nadilazi naše potrebe“, poručio je rektor šalatskog sjemeništa.



U homiliji se osvrnuo na misna čitanja 11. nedjelje kroz godinu rekavši kako se „nalazimo u mjesecu kada se širom svijeta slave svećenička ređenja i kada započinju mladomisnička slavlja. Najčešće današnje evanđelje čitamo na nedjelju Dobroga Pastira kada u cijeloj Crkvi katoličkoj molimo za svećenička i redovnička zvanja. Svjestan sam da reducirati evanđelja na samo jednu skupinu vjernika nije poželjno, no ipak bih danas, zbog svećeničkih ređenja, ali i obljetnica svećeničkih ređenja kojih se mnogi spominjemo ovih dana, svoje promišljanje posvetio nama – pastirima“, rekao je preč. Pavlaković. Potom je pokušao ocrtati poželjne karakteristike koje bi trebao imati župnik pastir te zadaće koje bi trebao vršiti.

Zatim se osvrnuo i na upriličenu procesiju s kipom sv. Antuna Padovanskog na početku samog slavlja te opisujući lik sv. Antuna i uspoređujući ga s pravim pastirom duša po Isusovu promislu, istaknuo je kako „naš život je zapravo obilježen hodočašćem (ophodom; hodom za; obilaskom svečeva kipa). Mi hodočastimo; pred našim je pogledom svetac. Štoviše, on nas vodi u prisutnost samoga Boga! Koliko to svjesno činimo? Prenesimo tu svijest u svakodnevicu. Mi smo kršćani hodočasnici. S Bogom nam je hoditi uvijek. Pred nama je vazda Krist; on je naš Učitelj i Put; pred nama su kao uzori sveci, naša proslavljena braća i sestre po vjeri. I nadasve nebeski prijatelj, kojega danas častimo i povjeravamo se njegovoj molitvi. Na svakodnevnom hodočašću života imajmo to na pameti. Bit će nam lakše. Hodit ćemo s manje bojazni, nesigurnosti, tjeskobe… Da, puno toga možemo naučiti tek iz naših koraka k današnjem svecu. Dajmo da nas, kroz našu molitvu za njegov zagovor i pratnju na putevima života, on – uistinu – poučava“, zaključio je propovjednik.



O svom duhovnom pozivu te radosti življenja u Sjemeništu svjedočili su Mislav Palić iz Župe Rođenja BDM – Zagreb/Granešina (Zagrebačka nadbiskupija) te Marko Lacković iz Župe sv. Jurja mučenika i Srca Marijina – Kaniška Iva (Bjelovarsko-križevačka biskupija). Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na koncu misnog slavlja preč. mr. Gatarić zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj.

Po završetku euharistijskog slavlja i fotografiranja, druženje je nastavljeno uz obiteljski stol u prostorima župne kuće.


 
Duhovna priprema za župnu svetkovinu odvijala se tijekom pobožnosti trinaest utoraka sv. Antunu, a misna slavlja s prigodnim propovijedima tijekom pobožnosti predvodili su svećenici iz različitih dekanata Zagrebačke nadbiskupije, dok je na samo Antunovo misno slavlje predslavio vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik iz Banje Luke.

Međubiskupijsko sjemenište

Ispišite stranicu: