HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.04.2023.

Šalatski sjemeništarci obilježili Nedjelju Dobrog Pastira



Na Nedjelju Dobrog Pastira i 60. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 30. travnja ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu uputili su se u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke gdje tradicionalno na ovu nedjelju animiraju misno slavlje, zahvaljujući „Crnoj Gospi“ na milosti poziva i odaziva kojega se trude pretvoriti u odgovornost hoda za Gospodinom.

Po dolasku u Svetište dočekao ih je preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i rektor, a nakon kratke okrepe u župnom dvoru sjemeništarci i odgojitelji animirali su euharistijsko slavlje Četvrte vazmene nedjelje u Bazilici Majke Božje Bistričke. Svečano misno slavlje predvodio je rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković, a prigodnu homiliju izrekao je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. U koncelebraciji je bio supsidijar Svetišta vlč. Mirko Brlić.

U svojoj homiliji vlč. Premelč pozvao je vjernike da mu se pridruže u molitvi za svećenička i redovnička zvanja. „Bolje da nas nema, nego da budemo bilo kakvi pastiri ili da budemo najamnici umjesto da budemo dobri pastiri“, kazao je propovjednik. Slika dobrog pastira nije samo model za svećenike, redovnike i redovnice nego i model prema kojemu svaki kršćanin treba oblikovati svoj život dajući se iz ljubavi drugima oko sebe.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočio je Mihael Risek, sjemeništarac Zagrebačke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva.

Na koncu misnog slavlja vlč. Brlić zahvalio je sjemeništarcima i odgojiteljima na dolasku, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja, kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Svoje hodočašće sjemeništarci su okrunili zahvalnom molitvom pred likom Majke Božje Bistričke, a potom su se uputili prema Zagrebu gdje su u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca animirali euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u periodu od 17 do 18 sati, moleći s okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima za duhovni, svećenički i redovnički poziv. Sjemeništarci su tako pjesmom i molitvom zahvaljivali Gospodinu za dar svećeničkog poziva i upućivali molbu da Bog ne ostavi svoj narod bez pastira.

U kratkom intervjuu za katoličke medije prigodom proslave ove nedjelje duhovnih zvanja rektor šalatskog sjemeništa preč. Pavlaković istaknuo je kako su “svećenička i redovnička zvanja Božji dar Crkvi koji treba izmoliti i Nedjelja Dobrog Pastira želi nas stoga pokrenuti na još snažniju molitvu za tako važnu nakanu. Također, ova je nedjelja unutar crkvene godine prilika da se među vjernicima na svim razinama budi živa svijest zajedničke odgovornosti za duhovna zvanja i stvara ozračja vjere u kojem će djeca i mladi shvatiti vrijednost služenja u Crkvi, prepoznati poziv, hrabro ga prihvatiti i slijediti. Ovo je ujedno i dan kada vjernike u nad/biskupijama valja podsjetiti na sjemeništarce i bogoslove te potaknuti na molitvu i žrtvu za njih.” Podsjetio je, također, da je ta “nedjelja prigoda da se djecu i mlade na vjeronauku u školi, župnoj katehezi i drugim okupljanjima potakne na razmišljanje o vlastitom zvanju i upozna s mogućnošću upisa u Međubiskupijsko (dječačko) ili Bogoslovno sjemenište.”

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
 






Ispišite stranicu: