HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.10.2016.

S pozicije velike moći završio je svoj život kao siromah



U akademskoj crkvi Sv. Katarine u Zagrebu, u nedjelju, 16. listopada 2016. godine, vlč. Borna Puškarić, duhovnik Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite, predvodio je misu u spomen na blaženog Karla Austrijskog.

Nakon što je pozdravio prisutne članove Udruge koji jednako štuju kraljicu Zitu kao i njezinog supruga bl. Karla Austrijskog, vlč. Puškarić je u svojoj propovijedi objasnio povijesni kontekst u kojemu je živio posljednji okrunjeni austrijski car i hrvatski kralj, bl. Karlo. Nakon raspada Habsburške monarhije, čiji je važan dio činila Hrvatska, slijedilo je teško razdoblje za Hrvate. U novoj državnoj tvorevini, najprije Državi Srba, Hrvata i Slovenaca a zatim Kraljevini Jugoslaviji oni su bili „građani drugog reda“, a politički okvir srpskog hegemonizma održao se i u sljedećim desetljećima.

Na europskoj pak sceni, nakon Prvoga svjetskog rata nastala je nova mračna politička konstelacija protkana slobodnim zidarstvom, koja nije mogla trpjeti katoličko carstvo u srcu Europe. Bl. Karlo je uhvaćen i deportiran na Madeiru gdje je završio svoj zemaljski život. Živio je svetačkim životom, posebno se zalažući za mir i okončanje Prvog svjetskog rata. Ondašnji papa, Benedikt XV. našao je u njemu jedinog saveznika. Prigodom njegove beatifikacije, 3. listopada 2004. godine, sveti Ivan Pavao II. istaknuo ga je kao uzor Europi u pronalaženju vlastitog identiteta, kao i političarima koji bi obnašanje vlasti trebali shvatili, poput bl. Karla, kao služenje Bogu i svojim narodima.  

S pozicije velike moći završio je svoj život kao siromah. Želio je vršiti Božju volju, trudeći se da  je otkrije i po njoj djeluje. Slijedio je Krista u svemu što je radio. Svaki vjernik je pozvan činiti isto. Pozivajući se na Lukino evanđelje (Lk 18, 1-8), vlč. Puškarić usporedio je bl. Karla s udovicom, koja je bila na dnu društvene hijerarhije i bez ikakve zaštite.

U lik te bespomoćne žene Isus smješta model kršćanske molitve. Treba ostati ustrajan u molitvi i onda kada se čini da molitva nema nikakvog smisla. Kad je bio dječak, jedna redovnica je bl. Karlu prorokovala težak život, ali on se nije pokolebao. Ustrajao do kraja u vjernosti Isusu. Vlč. Puškarić zaključio je svoju propovijed riječima: „Kao što je Ustav temelj države, molitva mora biti temelj svakom čovjeku u svakom trenutku njegovog kršćanskog života“. (CG)
Ispišite stranicu: