HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.11.2016.

Raspjevani Josipovi molitelji



Labirint - interaktivno duhovno iskustvo ispunjeno aktivnostima koje pomažu da se usredotočimo na aspekte našeg duhovnog putovanja s Bogom ostvaren je proteklog vikenda, 19. i 20. studenog u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u organizaciji riječke udruge "Mladi za Krista" i Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Stotinjak ljudi ušlo je u Labirint istražujući i promišljajući o svojim usponima i padovima vođeni trima temama: Otpuštanje, odnosno opraštanje koje potiče čovjeka da "otpusti" prepreke koje mu priječe bolje odnose sa svojim bližnjima i sa samim sobom; Usredotočivanje, odnosno istraživanje različitih putova do Boga, ostvarujući iskonsku želju čovjeka da bolje upozna svog Stvoritelja; Utjelovljivanje, odnosno otkrivanje kako je Bog postao čovjekom što uvelike pomaže pronaći ohrabrenje i radost putovanja svakodnevnim životom u konkretnom svijetu.

Uz mnoštvo pomagala poput; ispisanog teksta na papiru koji se sluša pomoću audio tehnike, ogledala, pijeska, kamena, vedra vode i mnogih drugih dosjetljivih pomagala koja čovjeku pomažu dublje uroniti u otkrivanje svoje osobnosti i otajstva života Karlovčani su različite dobi ulazili u Labirint, dovodili članove svoje obitelji, prijatelje i susjede te svoje dojmove zapisivali u knjigu dojmova. Svi posjetitelji "Labirinta" izrazili su želju da se ovakvo iskustvo ponovi.

Na blagdan Prikazanja BD Marije i Gospe od Zdravlja 21. studenog 2016. stotinjak vjernika hodočastilo je s upaljenim svijećama od Nacionalnog svetište svetog Josipa do svoje župne crkve Gospe Snježne molitvom krunice. Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Antun Sente, župnik i rektor Svetišta.



U prigodnoj homiliji protumačio je povijest blagdana Marijina prikazanja u hramu. Ujedno je okupljene vjernike pozvao na molitvu za redovnice Kćeri Božje Ljubav koje već šezdesetak godina djeluju na dubovačkoj župi pri Josipovu svetištu, a upravo na blagdana Marijina prikazanja slave Dan utemeljenja Družbe.

Misno slavlje su pjevanjem i sviranjem animirali članovi molitvene zajednice Presveto Srce Isusovo, ogranak Karlovac koji su ovim misnom slavljem proslavili svoju prvu godinu postojanja u gradu Karlovcu.

Prije godinu dana na poticaj djevojke Nikoline počeli su se okupljati na molitvu krunice svakog utorka u kasnim večernjim satima upravo pred crkvom Gospe Snježne, te su kroz godinu dana redovitog molitvenog susreta utorkom, narasli na pedeset članova.
 
Na blagdan svete Cecilije, zaštitnice pjevača 22. studenog 2016. zborovi Nacionalnog svetišta u Karlovcu "Sveti Josip" i "Josipove pahuljice" proslavili su svoju nebesku zaštitnicu misnom slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente, rektor. Na kraju misnog slavlja okupljenim vjernicima, a svetoj Ceciliji na čast, zborovi su izveli nekoliko duhovnih skladbi.



Proslava je završila zajedničkom večerom u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta kojom Svetište zahvaljuje pjevačima što tijekom čitave godine nedjeljom i blagdanom, te prigodom sve čestih hodočasničkih misa liturgijska svojim pjevanjem čine ljepšim. (AS)
Ispišite stranicu: