HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.02.2017.

Prvi susret odgojitelja šalatskog sjemeništa



U ponedjeljak, 6. veljače 2017. godine, u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati su se okupili odgojitelji koji su u njemu djelovali od 1998. godine kada su nakon šezdesetogodišnje uprave Isusovci predali sjemenište dijecezanskim svećenicima. Od tada je u sjemeništu djelovao 31 svećenik iz 6 (nad)biskupija.

Prvom susretu dijecezanskih odgojitelja nazočila su njih 23. Rektori: Juraj Batelja, Ivan Gretić, Domagoj Matošević i sadašnji rektor, Matija Pavlaković.
Duhovnici: Stjepan Najman, Anđelko Košćak, Antun Štefan i sadašnji duhovnik, Ivan Grbešić.
Ekonom: Petar Ćorluka.
Prefekti: Krunoslav Novak, Stjepan Radić, Dominik Vukalović, Jozo Jurić, Ivan Dodlek, Fabijan Svalina, Marko Ocvirek, Matej Glavica, Marko Zadravec, Tadija Crnjak, Josip Starčević, Zoran Grgić; i današnji prefekti: Josip Đurin i Goran Bužak.



Ovaj susret bio je anticipirana proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca u sjemeništu. Okupljenim svećenicima, sjemeništarcima i vjernicima obratio se na početku euharistijskog slavlja vlč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa. Izrazio je radost što su negdašnji i današnji odgojitelji zajedno, ne samo na maturalnim fotografijama, već oko oltara u molitvi i zahvalnosti. Misno slavlje je predvodio mons. Juraj Batelja, postolator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca. Propovjednik je istaknuo da u ovo slavlje uključuje sve žive i pokojne djelatnike, sjemeništarce, profesore i odgojitelje Međubiskupijskog sjemeništa i Nadbiskupske klasične gimnazije.

Podsjetio je nazočne odgojitelje da je klica svećeničkog poziva većine njih izrasla upravo pod svodovima šalatskog sjemeništa. U nadahnutoj propovijedi o blaženom Alojziju Stepincu, mons. Batelja je potaknuo nazočne da usvoje Stepinčev program koji je blaženik ovako sažeo: “Isus je kroz čitav život naš program, Isus naša lozinka, Isus naš cilj, Isus naše sve. A kad se odlučimo za Isusa, onda to znači biti potpun kršćanin“.



Nakon euharistijskog slavlja i fotografiranja u spomen na ovaj događaj uslijedilo je druženje odgojitelja. Euharistijsko slavlje je glazbeno animirao sjemenišni zbor.
Ispišite stranicu: