HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.07.2016.

Prvi dan trodnevnice uoči proslave Gospe Karmelske



U večernjim satima blagdana Majke Božje Bistričke i Dana grada Karlovca, u srijedu, 13. srpnja, održan je prvi dan trodnevnice povodom proslave Gospe Karmelske, suzaštitnice Župe sv. Franje Ksaverskog na Švarči. Predvoditelj prvog dana trodnevnice bio je vlč. Ivica Tolla, župnik u Generalskom stolu.

Prvi dan trodnevnice, u crkvi prepunoj vjernika župljana i hodočasnika iz okolice Karlovca i šire, započeo je sakramentom ispovijedi, a zatim, molitvom krunice uz tekst razmatranja od Svetog Oca pape Franje, dok je središnji događaj bio slavljenje svete mise koju je u koncelebraciji sa župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i propovijedao vlč. Ivica Tolla.

On je vjernike podsjetio da je uvijek glavno slavlje Euharistija u kojoj nam se u potpunosti predaje naš Gospodin, dajući nam svoje Tijelo i Krv, a u Karmelskoj pobožnosti, koja je hvalevrijedna, postoji tradicija koja je vezana uz Karmelski škapular kojega treba nositi kao Marijansku zaštitu, ali je ta pobožnost, kao i druge pobožnosti, uvijek samo blagoslovina, a ne sakrament, odnosno ne obavezuje vjernike, ali potiče i motivira, te je posebna Marijanska zaštita i obećanje svim onim vjernicima koji budu nosili Karmelski škapular i molili određene molitve.



Razmišljajući o zadanoj temi vezanoj uz Karmel i Gospu Karmelsku, vlč. Ivica Tolla  je istaknuo sljedeće: „Karmelski škapular je dio odjeće redovnika ili redovnice koji se oblači na habit i koji predstavlja Marijansku zaštitu svima onima koji ga s pobožnošću i vjerom nose i istinski nasljeduju svojim životom Isusa Krista, a sve po zagovoru Blažene Djevice Marije.  

Dakle, škapular je nešto dragocjeno, jer nas čuva i štiti od zlih utjecaja. Na kraju svoje propovijedi  vlč. Ivica je spomenuo kako je Isus imao ljubavi i milosrđa uvijek za sve osobe, jer je On neizmjerno Milosrđe,  ali nikada nije bio tolerantan kada se radi o grijehu. Nikada se ne može i ne smije biti tolerantan prema grijehu. Tako i Crkva ne može i ne smije tolerirati grijeh kako bi ugađala nekome koji želi živjeti u grijehu, a biti u Crkvi. Potreban je zaokret, obraćenje, kajanje, priznanje krivnje i spremnost na posljedice, te odluka o promjeni života i načinu življenja da bismo mogli ostati u Crkvi i nasljedovati Isusa Krista koji nas poziva na Istinu.

Nakon euharistijskoga slavlja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: