HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.09.2017.

Prvi dan trodnevnice na Trnjanskoj Savici u Zagrebu



Prvoga dana trodnevnice uoči župne svetkovine blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici  u subotu, 30. rujna 2017., misno je slavlje u predvorju OŠ Jure Kaštelana predvodio vlč. Ivica Tolla, župnik u Župi sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu.

U svojoj se propovijedi vlč. Tolla osvrnuo na dva svijetla lika Katoličke Crkve: na sv. Jeronima i blaženoga  Alojzija Stepinca, zaštitnika ove Župe, kojega mnogi vjernici, koji mu se mole ili hodočaste na njegov grob, već smatraju svecem.

Ne osvrćući se na  poznate povijesne podatke o ta dva  velikana Crkve, svoju pozornost vlč. Tolla usmjerio je na djelovanje Božje riječi u njima. Obojica su, svaki u svoje vrijeme, bili prožeti Božjom riječju: jedan se udubio u nju i preveo Sveto pismo, a drugi držao aktualne, gotovo proročanske propovijedi.

Mogli su to jer su bili prožeti Duhom Svetim. Uz snagu Duha Svetoga  neuki ribar Petar je ne samo govorio razborito nego i grmio pred 50 tisuća ljudi u Jeruzalemu, a potom i u Rimu…

Ako nas Božja riječ ne prožima, nemamo u sebi Duha Svetoga. Bog nam je u svojoj ljubavi dao sve, a kako mu mi uzvraćamo, zapitao nas je vlč. Tolla. Stavljamo li ga na prvo mjesto ili sa strane? On nam se daruje u svakoj euharistiji, uz nas je nazočan u svakoj svetoj misi.

Nosimo li ga u srcu i nakon svete mise ili ga  poput domaćica - slikovito rečeno - ''strpamo s drugim stvarima u torbu'' pa  ga tu i tamo, kad nam što zatreba, tražimo u toj torbi? Kako se odnosimo prema Sinu Božjemu koji je svojom ljubavlju nadopunio Zakon i svojom žrtvom na križu nama otvorio vrata spasa, o tome ovisi naša budućnost u vječnosti.

Nakon svete mise bilo je euharistijsko klanjanje nadahnuto poticajnim mislima vlč.  Tolle i popraćeno prikladnom glazbom i pjesmom Zbora mladih ove Župe koji je pjevao i na misnom slavlju. 

Nazočni su župljani bili obogaćeni novim iskustvom susreta sa živim Kristom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Lea Jakopović
Ispišite stranicu: