HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.04.2023.

Proštenje u kapeli sv. Marka Križevčanina u Vratniku

Usred sela Vratnik koje pripada župi sv. Anastazije u Samoboru, blagoslovljena je 1994. kapela sv. Marka Križevčanina na mjestu manje kapelice iz 1933.godine. Svete mise slave su u osmini blagdana sv. Marka Križevčanina i sv. Marka, evanđelista. U nedjelju 30. travnja slavljeno je proštenjarsko euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Marko Nimac, kapelan Župe sv. Anastazije u Samoboru.



U svojoj homiliji vlč. Nimac govorio je o Dobrom Pastiru koji brine o svojim ovcama, a one prepoznaju njegov glas. 

Oko kapele su se okupile sve generacije mještana malog sela Vratnik, a među njima i najstarija mještanka Ana Rešetar, koja je rođena daleke 1940. u obitelji Matijašćić i jedina danas živuća u selu Vratnik koja  žsvakodnevno nosi narodnu nošnju, kiklu, starodrevne Župe sv. Anastazije. Na Vratniku danas živi 94 stanovnika u 29 domaćinstva. Ova nedjelja bila je prilika za zajedništvo sela i molitvu svojim zagovornicima, dvojici svetaca čije slike krase unutrašnjost kapele.

Stanovnici se pripremaju za slavlje tridesete godišnjice podizanja lijepe kapele na koju su ponosni. U sjećanju su im događaji iz 1994. kad su odlučili podići kapelu koju je u rujnu te godine blagoslovio tadašnji pomoćni zagrebački biskup mons. Đuro Kokša u spomen 900 obljetnice zagrebačke (nad)biskupije.

Radovan Librić 
Ispišite stranicu: