HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.01.2017.

Proslavljeno Vincekovo na Vivodini



U subotu, 21. siječnja 2017., proslavljen je sveti Vinko u vivodinskoj župi.
 
Iako je sveti Vinko poznat još iz 17. stoljeća po svojoj brizi i davanju za siromahe, za nemoćne i bolesne, za nezbrinutu djecu kao i po bratovštinama kršćanske ljubavi, a i sam je rođen u siromašnoj obitelji, ali bogat Duhom i vjerom u Krista, on se u župi na Vivodini časti kao zaštitnik vinogradara, vinara i voćara. To je plod vjere naših predaka koji su strpljivim i požrtvovnim radom na našim brežuljcima gajili vinovu lozu i uz zagovor svetog Vinka othranili generacije.
 
Vincekovo na Vivodini započelo je svetom misom, koju je predvodio domaći župnik Andrija Markač, zahvalivši Gospodinu za plodove zemlje i stavljajući u njegovu providnost ovogodišnje vremenske prilike, sav rad u vinogradima i plodove koje ćemo ove godine primiti.

Nakon toga je izvršio blagoslov trsa u obližnjem vinogradu te je tako simbolički otvorena rezidba vinograda.
 
Unatoč vrlo hladnom vremenu članovi Kulturno-umjetničkog društva Vivodina za ovu su se priliku obukli u narodne nošnje te tako uveličali proslavu svetog Vinka, a predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, Darko Vrbanek, pozvao je okupljeno mnoštvo na druženje, jer nas vremenske prilike još uvijek drže podalje od poslova na otvorenom.
 
Neka nam sveti Vinko pomogne da mognemo slijediti njegov primjer postojanosti u vjeri i služenju Kristu kako nas ovaj svijet ne bi mogao zavesti - kako je u propovijedi istakao župnik Markač.


Sanja Benković-Marković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: