HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.08.2016.

Proslavljeno Kažotićevo na Peščenici



Samostansko-župna zajednica bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici u srijedu 3. kolovoza svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika.

Euharistijsko slavlje u prepunoj istoimenoj samostansko-župnoj crkvi predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Uz biskupa je koncelebriralo desetak svećenika, a uvodeći u euharistijsko slavlje, biskupa je uime župne i samostanske zajednice pozdravio župni upravitelj fr. Marko Bijelić, OP.

U propovijedi biskup Gorski najprije je svratio pozornost na biblijski tekst iz Knjige proroka Eezekiela (Ez 3, 16-21), rekavši kako Bog traži odgovornost za bližnjega. Ne dopušta nam da sami prolazimo svijetom, zatvorenih usta, očiju, zatisnutih ušiju i vezanih ruku. "Odgovorni smo za drugoga! Smijemo li dakle, ravnodušno prolaziti pokraj ljudi koji žive u zlu? Smijemo li mirno i bez ikakve reakcije slušati psovke na Boga, vrijeđanje ljudi? Smijemo li ostati gluhi na nepravdu i kriminal", upitao je biskup i nastavio: "Netko bi mogao prigovoriti da je to miješanje u tuđi život, ta svatko ima slobodu djelovanja. Doista, svatko treba biti slobodan u svojem djelovanju, ali nitko nema slobodu činiti zlo. Zato smo dužni progovoriti svom snagom uma i srca".

Bl. Augustin Kažotić kao propovjednik milosrđa Božjega revno je obilazio svoju biskupiju. Pun Božjeg Duha i velikog znanja, poticao je svećenike na duhovni život i pastoralni rad, neumorno propovijedajući, opominjući, ne bi li, kako nam Pavao govori, pošto-poto neke priveo Kristu.

Tako je vršio djelo milosrđa, grešnih opomenuti, bez straha od reakcije. Pa i samom ugarsko-hrvatskom kralju zamjerio se zbog obrane istine i prava Crkve. Imajući na umu Pavlovu opomenu: Jao meni ako evanđelja ne navješćujem, govorio je i pod cijenu da mu bude uskraćen povratak u domovinu, istaknuo je mons. Gorski.

Podsjetio je kako Pavao sa strahom da ne propusti službu koju mu je Bog povjerio govori o obvezi naviještanja i poučavanja. Govoriti o Isusu Kristu. To nije zadaća samo svećenika, vjeroučitelja nego je to zadaća svakoga tko vrši odgojnu službu: oca i majke - svakog vjernika: životom navijestiti Krista.

Naš blaženik je kao dobar pastir to činio riječju primjerom, poučavajući druge u vjeri, propovijedajući. Podizao je razinu vjerskog znanja ne samo svećenika nego svih vjernika. Zauvijek je ostavio trag obnovom liturgije s posebnim zagrebačkim obredom. Znao je da ljudski rad bez Božjeg blagoslova ne može donijeti rod, zato je uveo u katedrali zajedničku molitvu časoslova.



Bio je svjestan da bez dobrog znanja nema ni dobrog naviještanja ni sposobnosti da živimo vjeru u suvremenim izazovima. Biskup Gorski istaknuo je kako se i danas susrećemo s istim velikim izazovom, vjerskim neznanjem. Zvuči čudno, da u vremenu silnih mogućnosti informiranja i prenošenja znanja, vjernici ne znaju temeljne istine vjere.

No, nije to pitanje samo vjere. To je trend društva. Na prvi pogled se čini da svi sve znaju, no, znaju naslove, znaju površno, znaju pogrešno. Budući da smatraju da znaju - ne daju se poučiti. I tu nastaje teškoća. Lakše je poganinu navijestiti Krista nego polukatoliku. Uloga je dobrog pastira poučiti neukoga i grešnika opomenuti, upozorio je mons. Gorski.

"U godini smo milosrđa. Dajmo se poučiti jer ne znamo sve. Dajmo se poučiti od ljudi, ali još više, dajmo se poučiti od Boga, od Isusa Krista i njegova evanđelja. To je zdrava nauka koja jamči ispravan život i vječno spasenje. Ali ni mi ne prestajmo nikada poučavati druge jer šireći dobre informacije, šireći znanje, osobito znanje Isusa Krista, omogućavamo drugima ispravnu spoznaju i donošenje dobrih odluka", istaknuo je propovjednik.



Upozorio je da često ne vidimo svoje slabosti i grijehe, te da nas drugi vide bolje nego mi sami sebe. "I ne smatrajmo opomenu neprijateljskim činom, nego Božjim darom koji nam omogućava popravak i duhovni rast. I ne bojmo se drugome ukazati na njegovo zlo. Ne, likujući nad njim, ne, prezirući brata ili sestru koji su pali. Nego s ljubavlju", istaknuo je biskup i poručio da je istina u ljubavi spasonosna.

Naš blaženik je kao zagrebački biskup održao dvije biskupijske sinode. Ove godine, na blagdan Bezgrešnog začeća započet će Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Veliki je to događaj u kojem uz biskupe i svećenike sudjeluju mnogi vjernici laici.

Molimo bl. Augustina za zagovor i uspjeh naše Zagrebačke sinode, da ono što je njegovim djelovanjem uspostavljeno, danas raste novom snagom. Molimo i zagovor našeg nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca. Moći jednog i drugog blaženika, biskupa Augustina, i kardinala Alojzija, nalaze se u zagrebačkoj prvostolnici.

I dok molimo njihov zagovor za potrebe svoga duha i tijela, ne zaboravimo moliti Svemogućega da naše zagrebačke pastire okruni krunom svetosti, zaključio je mons. Gorski.

Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Sanje Vuzem. Blagdanu je prethodilo trodnevlje koje su predvodili dominikanci fr. Marinko Zadro, fr. Tomislav Kraljević i fr. Matijas Frakaš. (IKA)
Ispišite stranicu: