HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.07.2023.

Proslavljeno Karmelsko proštenje na Trškom Vrhu

U prošteništu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu ponad Krapine svečano je proslavljeno Karmelsko proštenje. Svetu misu predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš, a suslavili su župnik u Vinici preč. Valentin Posavec, župnik u Đurđevcu preč. Tomislav Leskovar, biskupov tajnik vlč. Marko Domiter i krapinski župnik preč. Davor Štuljan.



Ovo proštenje bilo je u znaku zahvalnosti Bogu za brojne jubileje: 273. obljetnica blagoslova kamena temeljca ove jedinstvene marijanske crkve, 200. obljetnica neprekidnog hodočašća Župe sv. Marka evanđelista iz Vinice i 28. obljetnica misništva domaćeg župnika Davora Štuljana.

Slavlje je započelo procesijom u kojoj su osobito sudjelovali vinički hodočasnici sa svojim udrugama i bratovštinama iz župe.



Prije početka euharistijskog slavlja župnik Štuljan pozdravio je biskupa, svećenike i okupljene vjernike zaželjevši svima plodonosno sudjelovanje u gozbi ljubavi po Marijinom zagovoru.

Tumačeći Božju riječ biskup Radoš je u svojoj homiliji istaknuo kako je prorok Izaija već na neki način imao pred sobom Riječ koja će se spustiti u ljubavlju natopljeno krilo Blažene Djevice Marije i donijeti obilat rod. „Mi smo danas došli na dobru i plemenitu njivu, na njivu Blažene Djevice Marije koja je Gospa od Karmela, gdje cvjeta novi život pun lijepoga cvijeća. Gospa je taj procvjetali vrt koji donosi plod i mi želimo biti jedan od tih cvjetova na njivi njezinog života u kojem je najdublji korijen njezin Sin Isus Krist koji je izvor života“, naglasio je biskup.



Osvrnuvši se na jubilej viničke župe koja pripada Varaždinskoj biskupiji, rekao je da se zbog dubokih korijena župa uvijek iznova vraćala Majci Božjoj Jeruzalemskoj i da je zbog toga izraslo toliko lijepih plodova.

Ujedno, mons. Radoš naglasio je kako nikada u povijesti Crkve, ljudskim očima gledano, nije bilo pogodno vrijeme za navještaj Evanđelja, ali da se sjeme Riječi uvijek sijalo bez obzira na klimu i teren. Evanđelje je u svakom vremenu donosilo plod zbog snage Riječi koja izlazi iz Božjih usta.



U toj perspektivi pozvao je vjernike da svaki u svom životu, sukladno životnom pozivu, zanimanju i dužnostima, budu otvoreni rastu u iskrenosti i otvorenosti prema Bogu te ujedno budu spremni da Gospodin ponovno uzore putove navika i da kamen u nutrini pretvori i učini raspoloživim srcem.

Po završetku svete mise mnogobrojni vjernici krenuli su u zavjetni ophod oko čudotvornog kipa Majke Božje donesenog iz Jeruzalema polovicom 17. stoljeća.



Slavlje se nastavilo i u popodnevnim satima koncertom limene glazbe iz Vinice i tradicionalnim romarskim (hodočasničkim) druženjem u predivnom zelenom perivoju oko crkve.

Tekst: Domagoj Vincelj
Foto: Dubravko Sajko
Ispišite stranicu: