HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.02.2023.

Proslavljeno 10 godina djelovanja Obiteljske zajednice

U Župi Krista Kralja u Domaslovcu u nedjelju 12. veljače održan je Obiteljski susret pod geslom "Kuću grade obitelji, male kućne crkve" na kojemu su sudjelovale obitelji Samoborsko-okićkog dekanata. Na početku susreta koji je započeo u crkvi Ivana Vlahović, jedna od osnivačica zajednice u uvodnoj riječi podijelila je iskustvo osnivanja Obiteljske zajednice i njenim počecima.



Papa Benedikt XVI. prilikom posjeta Republici Hrvatskoj u jednoj od homilija pozvao je obitelji na molitvu krunice. Taj poziv bio je i poticaj da se nekoliko obitelji ujedini u zajedničkoj molitvi krunice i pokrene Obiteljska zajednica koja svoje susrete ima nekoliko puta godišnje uz neprekidno moljenje žive krunice u obiteljima. Upravo taj poticaj ovim geslom bio je tema ovoga susreta.

Župnik Župe Krista Kralja u Domaslovcu vlč. Ante Bojanić govorio je o važnosti molitve i djelovanju Duha Svetoga kroz molitvu. "Svoje slobodno vrijeme koje imamo gledajmo da ga iskoristimo u zajedništvu na način da razgovaramo i tako zaista uvidimo da zajednička molitva mijenja perspektivu. Kada se zajedno moli onda se počinje proslavljati Bog. Zapamtimo da crkva nastaje u obitelji, a obitelj je crkva," završio je vlč. Bojanić.

Na susretu je sudjelovalo 25 obitelji koje su bile podijeljene u tri grupe, a razgovaralo se o temama Kako surađivati s Gospodinom i Kako se nositi na križevima. Koliko u današnje vrijeme u obitelji zaista razgovaramo i koliko je važna zajednička molitva, bila su jedna od pitanja na što je i zaključak bio da je komunikacija izuzetno važna da bi molitva bila dobra i plodonosna.

Nakon kateheze uslijedilo je misno slavlje koje predvodio župnik vlč. Ante Bojanić u koncelebraciji s vlč. Ivanom Lastovčićem, domaćim sinom i župnikom Župe sv. Ivana Krstitelja u Novoj vesi.



U svojoj homiliji vlč. Lastovčić podsjetio je na Knjigu Sirahovu: "Ako hoćeš, možeš se držati zapovjedi jer ono sto se krije u našem srcu je odraz našega života." Također, dotaknuo se današnjeg vremena te da mladima nije potreban papir za brak jer se oni vole, a ljubav nije osjećaj nego odluka. "U brak ne ulaze samo muškarac i žena već i Trojedini Bog, Otac, Sin i Duh Sveti i to je istinsko zajedništvo. Isus nam isto tako govori kako trebamo ljubiti jer on je drvo križa a taj križ je pretvorio u drvo blagoslova kako bi i mi bili blagoslov svojim obiteljima, a ponajprije kako bi nosili ljubav i predanje jedni drugima", završio je propovjednik.



Na misnom slavlju čitali su predstavnici Obiteljske zajednice Anamarija Mihelić, Noa Vlahović, Miro Poljak, a molitvu vjernika pročitao je bračni par Greta i Kruno Kobeščak. Po završetku Euharistije članovi zajednice i sve pridošle obitelji ostale su na lijepom druženju uz kolače i slavljeničku tortu. Ovim lijepim susretom Obiteljska zajednica proslavila je 10 godina svoga djelovanja u Samoborskom-okićkom dekanatu.

Silvija Blažević
Ispišite stranicu: