HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.04.2023.

Proslavljeni 40. obljetnica kardinalata i rođendan kardinala Kuharića u Pribiću



U prigodi rođendana i 40. obljetnice kardinalata blagopokojnog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića u njegovoj rodnoj župi Pribić u subotu 15. travnja slavljena je svečana misa koju je predvodio generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja.
 
Na konzistoriju 2. veljače 1983. papa Ivan Pavao II. uvrstio je nadbiskupa Kuharića u Kardinalski zbor.

„Dragi pribićki župljani! Što su Isusovi učenici čuli i vidjeli − mi danas svjedočimo. A svjedočimo sjećajući se 15. travnja 1919. godine kad je je župi Pribić rođeno i sutradan kršteno 13. dijete u obitelji Ivana Kuharića i Ane r. Blažić. Riječ je o kršćaninu na kojem je vidljivo bila položena desnica Gospodnja (Ps 118, 16) jer je istine katoličke vjere natprosječno živio i umro na glasu svetosti”, rekao je u homiliji mons. Batelja.

„Život mladog Franje Kuharića pokazuje da ‘krsna milost nije nešto apstraktno, udaljeno od života, to je ulijevanje božanskog u život čovjeka, a po tome i u događanje povijesti’. Ojačan krsnom milošću on je već u ranoj mladosti shvatio da se kriza u životu nadvladava vjerom!”, dodao je.

Propovjednik je podsjetio kako je sam kardinal Kuharić svjedočio da je njegovo svećeničko zvanje niklo iz vjerskog ozračja u obitelji i župi, iz svjedočanstva Božjeg naroda o Isusu Kristu. „Kad sam ga kao bogoslov slušao kako podignutim glasom, snažnim uvjerenjem i gestom raširenih prstiju na objema rukama tumači da se svećeničko zvanje rađa iz Božjeg poziva, iz slobodnog čovjekova odgovora na taj poziv i nepodijeljenog srca u ljubavi prema Isusu Kristu, bolje sam razumio i njegov zaključak zašto ‘hod za Kristom nije šetnja, nego umiranje’”, kazao je mons. Batelja.

Prisjećajući se Kuharićevog svećeničkog ređenja 15. srpnja 1945. kada su pristizale vijesti o tragičnim zbivanjima, mons. Batelja pozvao se na kardinalove riječi: „Bilo nas je 15 dijecezanskih mladomisnika i 7 redovničkih. Nismo imali iluzija. Računali smo sa stvarnošću i bili smo, milošću Božjom, raspoloženi položiti i život za Evanđelje, za Isusa Krista i Crkvu. Bili smo svjesni da naš svećenički poziv znači najbolje služenje i dobrobiti hrvatskog naroda”.

„Nadbiskup Franjo Kuharić je svoj život uložio za čast Božju i dobro čovjeka! Taj ulog temeljio je na živoj vjeri i čistoj savjesti. Rado se i često ispovijedao, savjetovao, ispitivao savjest. Upravo su vjera i savjest bile temelj s kojeg je nadbiskup Franjo Kuharić branio povijesnu istinu o kardinalu Alojziju Stepincu”, poručio je nadalje mons. Batelja.
 
„Danas slavimo Božju dobrotu kojom je iz ovog sela, iz ove župe, iz našega kraja, iz hrvatskog naroda za duhovnog pastira podigao dijete i krštenika, Franju Kuharića. On je »svoju biskupsku službu shvaćao kao križ koji treba nositi Isusu za ljubav! Usprkos mnogim poteškoćama i kontroverzama, nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić, nalazi se trajno sa svojim svećenicima i vjernicima u vjeri i radu!”, zaključio je propovjednik.

IKA
 


Ispišite stranicu: