HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.06.2023.

Proslavljena župna svetkovina u Župi sv. Petra u Zaprešiću

Svečanim misnim slavljem na svetkovinu sv. Petra i Pavla u četvrtak, 29. lipnja u dvorištu župne crkve sv. Petra u Zaprešiću proslavljen je župni titular ove prve župne zajednice u Zaprešiću. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je upravitelj župe bl. Ivana Merza Zagreb–Špansko vlč. Marko Čolak. Župnik Ivan Frkonja pozdravio je na početku misnog slavlja domaćeg sina predsjedatelja slavlja, sve predstavnike gradskih službi, predsjednike i članove gradskih udruga i kulturno-umjetničkih društava koje djeluju u gradu Zaprešiću.



„Dragi naš velečasni Marko! Pred ovim vjernim zaprešićkim pukom koji te prati od tvog rođenja i kroz sve godine tvog postojanja brižno te nosi u svojim molitvama, žrtvama i dobrim djelima, iskreno te i od srca pozdravljam te ti želim srdačnu dobrodošlicu u našu i tvoju Župu sv. Petra apostola i u naš i tvoj grad Zaprešić. Kao župna zajednica izuzetno smo radosni, ponosni i počašćeni što ćeš danas, na svetkovinu sv. Petra apostola, zaštitnika naše Župe, predvoditi ovo euharistijsko slavlje. U njemu želimo s tobom zahvaliti Gospodinu za nebrojene milosti kojima obasiplje našu župu, ali želimo i moliti sv. Petra da nas zagovara kod Gospodina u svim našim potrebama, brigama i poteškoćama“, rekao je župnik.



Predsjedatelj slavlja u propovjedi je, razmišljajući o svetom Petru i Pavlu, rekao kako današnji čovjek ima puno sličnosti s apostolskim prvacima osvrćući se na njihove živote. Dotaknuvši se naviještanog evanđelja propovjednik je govorio o osobnim stijenama na kojima svaki vjernik treba graditi Crkvu te je naglasio pitanje "Jesmo li kao vjernici graditelji ili smo postali rušitelji? U ovom današnjem vremenu kada često slušamo Nikada nije bilo tako loše! Crkva propada! Nema nam spasa! Kad god zapnemo u takvim crnim mislima, to je znak da radije slušamo Sotonine laži nego evanđelje. Nalazimo se u vremenu kada smo mi vjernici sami sebi najveći neprijatelji i zato nam se čini da Crkva propada. Današnje ideologije predvođene Sotonom ušle su u naše obitelji, u naše temelje, u ljubavi prema domovini i rade sve kako bi to uništili, a mi to prihvaćamo po izlikom napretka."

Propovjednik je istaknuo kako Krist ni danas ne poziva najbolje i najsavršenije, nego poziva one koji kada i pogriješe znaju priznati svoje slabosti i ispraviti ih. "Današnji svečari pozivaju", dodao je predsjedatelj, "da zagrlimo svoje križeve da ne očajavamo nego hrabro da ih zajedno s Isusom nosimo iz ljubavi za dobro svojih bližnjih. Koliko god stvari izvana izgledale loše Isus je i dalje pobjednik nad zlom. Mi se nalazimo na pobjedničkoj strani. Umjesto širenja panike, širimo evanđelje!"



"Uzmimo alate u svoje ruke, prakticirajmo svete sakramente, naviještajmo evanđelje bilo zgodno ili nezgodno, uzmimo u ruke Sveto pismo i hranimo se Božjom Riječju, a ne lažima portala i društvenih mreža. Izučavajmo Katekizam Katoličke Crkve koji daje odgovore na tvoja pitanja i traženja i ne zaboravimo svetu krunicu, jer bez Majke je teško", poručio je Čolak.

Zaprešićki župnik preč. Ivan Frkonja po završetku misnog slavlja izrekao je zahvale predsjedatelju vlč. Čolaku, kao i svima koji su pomogli u organizaciji slavlja proslave župnog titulara. Također, preč. Frkonja istaknuo je radost što su radovi na obnovi župne crkve, koja je stradala u potresu, privedeni kraju i to u planiranim rokovima. „Preostaje nam još izrada klupa, stepeništa prema koru, elektrifikacija novih zvona i uređenje okoliša tako da će crkva-majka našeg grada doskora otvoriti svoja vrata kako vjernicima tako i svim ljudima dobre volje koji brižno njeguju i čuvaju baštinu našeg kraja."



Nakon euharistijskog slavlja tradicionalno je održana i narodna veselica koju su organizirali Grad Zaprešić, Gradska četvrt Centar i zaprešićka HVIDRA-a. U slavlju je sudjelovalo Kuburaško društvo „Tri kralja“  iz Kraljevog Vrha koji su u čast sv. Petru izveli glasno pucanje. Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja.

Ilija Nikolić
Foto: Lucija Mioč
Ispišite stranicu: