HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.08.2021.

Proslavljena Velika Gospa na Kamenitim vratima


 
U nedjelju, 15. kolovoza 2021., u Župi sv. Marka evanđeliste, Zagreb-Gornji Grad, jutarnjom svetom misom na Kamenitim vratima u 8 sati, proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prije Mise pobožnost krunice predvodio je preč. Vladimir Magić, župnik, koji je okupljenim vjernicima za vrijeme Mise bio i na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi.

Misu je predslavio vlč. mr. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze kanonizacije i beatifikacije i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Prikazujući povijesni razvitak slavlja ove svetkovine, naglasio je kako Crkva u Blaženoj Djevici „s radošću promatra ono što ona sve želi biti i čemu se nada“ te kako nas Gospa svojim primjerom uči kako ostati „velik“ – da budemo „mali“, odnosno ponizni službenici Gospodnji koji će svojim pohodima drugima proslavljati Gospodina. „Živeći tako moći ćemo sa Marijom pjevati Veliča duša moja Gospodina, a noseći drugima samoga Gospodina, kojega primamo u svetoj pričesti, drugi će moći za nas uskliknuti da smo blagoslovljeni“, naglasio je vlč. Hačko na kraju homilije.



U ovom najmanjem Gospinom svetištu, i 290 godina nakon požara i početka štovanja Gospe, na Kamenitim vratima i dalje svaki dan odjekuje molitva i pale se svijeće. Inicijativom Župnika, svakoga dana u 12 sati na Kamenitim vratima moli se da Gospa čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike od potresa, širenja Covid-19 i od svakog drugog zla.

Župa sv. Marka poziva sve vjernike, naročito vjernike iz Grada Zagreba, kao i sve ljude dobre volje, koji ne mogu osobno sudjelovati u ovoj molitvi, da točno u podne zastanu te se molitveno i u duhu priključe molitvi na Kamenitim vratima iz svojih domova, škola, fakulteta ili radnih mjesta.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: