HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2017.

Proslavljena trideseta obljetnica svećeništva preč. Božidara Cindorija



U Župi BDM Kraljice Svete Krunice u Remetincu, u nedjelju 2. srpnja, svetom Misom zahvalnicom proslavljena je 30. obljetnica svećeništva domaćeg sina, svećenika preč. Božidara Cindorija, župnika Župe blaženog Alojzija Stepinca - Bestovje-Novaki-Rakitje i dekana Svetonedeljskog dekanata.

U svečanoj koncelebraciji sudjelovali su preč. Lovro Cindori, koji ove godine obilježava pedeset šestu obljetnicu misništva, preč. Valent Posavec, preč. Davor Štuljan i preč. Mario Migles, svećenici rodom iz župe Remetinec te preč. Ivan Bais, dugogodišnji župnik u Remetincu, preč. Mirko Totović i propovjednik na slavlju vlč. Borna Puškarić.

U svojoj homiliji vlč. Puškarić naglasio je da se uvijek pitao koji je razlog da je Gospina župa u Remetincu toliko bogata svećeničkim zvanjima. Propovjednik je odgovor pronašao u svetim i zdravim korijenima drevne remetinečke župe. „Ugledavši ovu prekrasnu crkvu osjetio sam da je ovo sveta zemlja, na kojoj se ne moli i slavi Gospodin od jučer, već su to činili vaši preci stoljećima prije vas posvetivši ovaj kraj svojom vjerom, molitvom, žrtvom i kršćanskom ljubavlju“, istaknuo je propovjednik.

Naglasio je da 30. obljetnica plodnog svećeništva predanog svećenika Zagrebačke nadbiskupije preč. Božidara Cindorija upućuje na Boga, izvora svih milosti bez kojega apostolat Crkve nema evangelizacijsku snagu.

„Okupljeni smo danas kako bismo zahvalili Bogu što je današnjem slavljeniku podao ustrajnost u svetom pozivu, ali kako bismo zahvalili Bogu na daru svih onih koji su nam prenijeli katoličku vjeru, najvrjedniji dar koji imamo“, rekao je vlč. Puškarić.

Vjera je dar koji ne samo da se prima već i prenosi, stoga je svaki vjernik pozvan odgovoriti na evangelizacijski zov Crkve.

„Postoje ljudi kojima mi svećenici, koliko nas god ima, nećemo nikada moći doći, već Isus želi preko vas doći do tih ljudi. Pomisao na to treba u nama ražariti sveti strah Božji, ali i veliko povjerenje koje Svevišnji daje vjernicima laicima“, zaključio je propovjednik.

Na kraju svete Mise zahvalnice, u ime svećenika riječ čestitke uputio je slavljenikov krizmani kum preč. Valent Posavec. Preč. Božidar Cindori zahvalio je svima na zajedničkoj molitvi, naročito domaćim župljanima kao i župljanima župa u kojima je pastoralno djelovao, te se prisjetio i pokojnih članova svoje obitelji.



Na poseban način slavljenik je čestitao mons. Lovri Cindoriju, nestoru među svećenicima rodom iz remetinečke župe kojih je trenutačno dvadeset dvoje, napomenuvši da je točno prije pedeset šest godina prikazao svoju Mladu misu.

Pod misom je pjevao zbor mladih „Glorija“ iz Župe blaženog Alojzija Stepinca - Bestovje-Novaki-Rakitje. Nakon mise uslijedilo je prijateljsko druženje. (BP)
Ispišite stranicu: