HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2023.

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom

Župa sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom proslavila je župnu svetkovinu u subotu 24. lipnja svečanim misnim slavljem koje je predslavio don Robert Ćibarić, župnik Župe sv. Mihajla u Dubrovniku. Misu su suslavili domaći župnik vlč. Josip Čulig; vlč. Nikola Sanjković, župnik Župe Rođenja BDM u Svetoj Mariji pod Okićem i vlč. Janez Zdešar, župnik Župe Velika Dolina.

U homiliji donĆibarić dotaknuo se života sv. Ivana Krstitelja, a vjernike je pozvao da ne budu religiozni ljudi, već ljudi vjere. „Ne budimo robovi tradicionalizma koji je glavna karakteristika religioznosti i/ili religioznih ljudi, nego budimo dio najstarije tradicije, a to je Otajstvo proslave slavljenja euharistije, koja nas poziva da sa živom vjerom pristupimo živomu Bogu. Ivan, kao sin jednoga svećenika nije nastavio put svoga oca starozavjetnog svećenika Zaharije, nego je krenuo putem proročkog navještaja po kojemu je postao preteča Sina Božjega. Elizabeta, Ivanova majka, kao žena je prva prekinula s tradicionalizmom, kada se kategorički usprotivila prijedlogu da se njezin i Zaharijin sin, kojega su prihvatili kao najveći dar od Boga, zove po ocu, nego je rekla: Nipošto, Ivan će se zvati, a kad je Zaharija potvrdio da mu je Ivan ime, počeo je proročki hvaliti, slaviti i blagoslivljati Boga jer su mu se otvorila usta i uši srca za osluškivanje Boga koji mu je po arkanđelu Gabrielu navijestio Ivanovo rođenje", istaknuo je don Ćibarić.



"A gdje je Ivan vršio službu? U pustinji. Pustinja koja nam toliko toga otkriva. Nemojte misliti da sveci nisu imali krizu vjere, jesu itekako. Zato Ivan iz tamnice šalje učenike da upitaju Isusa je li on Mesija. Svi očekujemo da Bog djeluje prema našim slikama, željama i prohtjevima jer nismo navikli na Boga koji sebe samoga stavlja u službu čovjeka i zato je Ivan Krstitelj beskompromisan u naviještanju Božje Istine“, zaključio je propovjednik.
 
Sudjelovali su i vatrogasci, narodne nošnje udruge Etno fletno, bratovštine, lovci, predstavnici Grada Samobora i članovi svih župnih zajednica i vijeća. Po završetku slavlja svi vjernici ostali su u druženju i čašćenju na župnom proštenju. 

Svečanoj euharistiji prethodiila je bogata trodnevnica koja je započela molitvom krunice i misnim slavljem te dječjim igrama. Drugi dan trodnevnice vjernici su se okupili u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, misnom slavlju te projekciji filma "Razgovor". Treći dan trodnevnice bio je već tradicionalno u znaku paljenja Ivanjskog krijesa i druženje u organizaciji DVD-a Grdanjci, Bregana i Klokočevac, a svetu misu predslavio je preč. Božidar Cindori, dekan Svetinedeljskog dekanata.

U nedjelju je održana vanjska proslava župne svetkovine misnim slavljem i koncertom KUD-a Licitar, vokalnim solistima Lanom i Tomislavom Novosel te Darijom Majerić.

Silvija Blažević
Ispišite stranicu: