HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.06.2017.

Proslavljena svetkovina Marije Majke Crkve u Trnovčici



Svetkovina Marije Majke Crkve svečano je proslavljena u istoimenoj Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici na duhovski ponedjeljak, 5. lipnja. Jutarnju sv. misu predvodio je o. Marko Šop, dehonijanac, danju misu fra Branko Lipša, dekan i župnik sv. Mihaela u Dubravi, u zajedništvu s devet svećenika Remetskog dekanata, dok je večernju svečanu misu u 19 sati predvodio o. Ilija Grgić, misionar Krvi Kristove, u koncelebraciji sa župnikom o. Mirkom Sadakom SCJ i četvoricom braće dehonijanaca iz Hrvatske i Austrije.
 
Na početku homilije o. Grgić vjernike je upitao koliko ozbiljno shvaćaju Isusove riječi iz Ivanova evanđelja koje se čitalo dan ranije, na svetkovinu Duhova: „Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.“

Upitao je shvaćaju li ozbiljno upućeni poziv i zadaću koju im Isus daje. Kako odgovoriti tome pozivu, kako svjedočiti, kako biti istinski Isusov učenik i apostol, pitanje je koje se dalje nameće, a odgovor daje upravo „današnja svetkovina koju ovdje slavimo, Majka Crkve“.

Majka Crkva stavlja nam Mariju kao Majku i sliku Crkve, i upravo gledajući tu sliku, promatrajući Blaženu Djevicu Mariju, vidljive su dvije stvari, odnosno osobine koje trebaju resiti svakoga vjernika kršćanina, istinskog svjedoka, rekao je o. Grgić.

Prva Marijina osobina koja dolazi do izražaja i koja poziva na nasljedovanje vidljiva je u evanđeoskoj slici svadbe u Kani Galilejskoj. Ondje je i Marija koja pozorno sluša, osjeća što se događa u srcima mladenaca. „A kako ja slušam ljude s kojima se susrećem, čujem li samo ono što se vrti u njihovim glavama, što su čuli ili pročitali u različitim medijima, čujem li vapaj čovjeka pored sebe, osjećam li njegove strahove, njegove dvojbe, poteškoće?“, propitkivao je o. Grgić, otkrivajući izvor Marijina „istančana sluha i osjetljivosti srca“ u svakodnevnom slušanju Božjega glasa, Božje riječi, u povlačenju u osamu, u sabranost.



Druga Marijina osobina krije se u još jedni slici iz Ivanova evanđelja, a koja pomaže Crkvi da bude „Crkva koja radije, daje duhovni život, povećava broj Isusovih učenika, sljedbenika, koja mijenja ovo društvo“. Riječ je o slici Marije Majke koja stoji pod Isusovim križem. „Želim da uprete svoj pogled ispod Isusova križa – ispod Isusova križa“, ponovio je o. Grgić.

„Pod njim je stajala Majka“, rekao je o. Grgić i dodao: „Nije ona bila razapeta, nije ona bila na križu svoga Sina. Ona je bila 'ispod' križa. Ta Žena niti u jednom trenutku nije uzela s njegovih ramena križ i stavila ga na svoja ramena. Ona ga je pratila, kad su se svi drugi razbježali. Ona je ostala do kraja. Ali 'ispod' križa. Nije se miješala između njega i Očeve volje. A koliko danas očeva i majki, iz svoga poimanja ljubavi uzimaju, skidaju križ sa svoje djece i stavljaju na svoja ramena, i od te djece prave žive mrtvace, razvaline, polomljene ljude“.

Propovjednik je tome našao razlog u tome što „ne znaju poput Marije stajati 'ispod križa', drugim riječima, ne znaju ljubiti, ne znaju poštivati onaj misterij, neponovljivi odnos koji Bog ima sa svakim čovjekom.“

Ponovno se nameće pitanje kako je to Mariji polazilo za rukom. Odgovor je potrebno potražiti u neprestanoj Marijinoj komunikaciji s Božjom riječi. Ona je dopuštala da joj progovara Očev glas koji se krije iza Riječi. „Dopuštaš li brate i sestro, i ti da ti Bog svaki dan progovori? Onaj koji te najbolje poznaje, koji zna što proživljavaš, koji zna odgovore na tvoja pitanja, riječ koja će te ohrabriti, koja će rasvijetliti tvoju nutrinu i trenutak tame u kojem se nalaziš.

Imaš li hrabrosti i želje i volje da svakoga dana izdvojiš 20 minuta kako bi pročitao njegovu Riječ“, rekao je propovjednik i zaključio: „Svaki dan Majka Crkva daje tri kriške kruha: prvo čitanje, psalam i evanđelje. Svaki dan hrani svoju djecu.“
 
O. Sadak, župnik, na završetku sv. mise uputio je riječi zahvale predvoditelju slavlja, svim svećenicima i vjernicima kao i uvaženim gostima među njima i zagrebačkom gradonačelniku, g. Milanu Bandiću, izrazivši radost poradi molitvenog zajedništva u čast Mariji Majci Crkve.


Jelena Vuković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: